петак, 27. јануар 2023.

Обележена школска слава Свети Сава у ОШ „Краљ Петар Први”

Школе у Србији обележавају данас Светог Саву, школску славу, у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности и просветних установа.

Тим поводом, заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је школској слави у Основној школи „Краљ Петар Први”, најстаријој школи у Београду.

Видовићева је подсетила да је Свети Сава српски принц, монах, књижевник, дипломата и први архиепископ Српске православне цркве, једна од најзначајнијих личности из средњег века код Срба, као и утемељивач образовања.

– У овој најстаријој школи у Србији учитељи и ђаци су били Вук Караџић, Доситеј Обрадовић, Михаило Петровић Алас и многе друге значајне личности нашег града и државе. Здање школе пројектовала је Јелисавета Начић и представља културноисторијску баштину Србије. Град је издвојио средства за комплетну реконструкцију ове школе, која до сада није реконструисана, као и за уређење фасаде – рекла је заменица градоначелника и поручила да је важно да бринемо о нашој историји, културном наслеђу и да о томе учимо нашу децу, јер без поштовања прошлости нема ни успешне будућности.

Она је том приликом честитала школску славу свим ученицима, студентима, просветним радницима, запосленима у образовном систему и целом нашем народу.

– Брига о деци и омладини, улагање у њихово знање и образовање обавеза је свих нас. Такође, на нама је да у свакодневном промишљању и поступању очувамо и негујемо светосавску идеју коју нам је Свети Сава оставио у наслеђе – нагласила је Весна Видовић.

Игор Раичевић, подсекретар за образовање и дечју заштиту, свим ученицима, студентима и запосленима честитао је Савиндан и истакао задовољство што присуствује обележавању школске славе у најстаријој школи у Србији, старој 300 година.

Радослав Марјановић, председник општине Стари град рекао је да је Општина ове године издвојила 30 милиона динара за различите пројекте, када су основне школе у питању. Он је додао да је претходне године на територији општине уређен велики број дворишта вртића и поручио да су улагање у децу и подизање квалитета образовања један од приоритета општинске управе.

Догађају су присуствовали секретар за образовање и дечју заштиту Ненад Радић и председник СО Стари град Душан Петрић.