среда, 1. фебруар 2023.

Никола Никодијевић у званичној посети Љубљани

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић сусрео се данас са градоначелником Љубљане Зораном Јанковићем, на чији позив борави у главном граду Словеније. Односи између Београда и Љубљане оцењени су традиционално пријатељским, те представљају важан допринос билатералним односима Србије и Словеније.

– Међуградска сарадња почива на некадашњим историјским везама и, у новије време, на Споразуму о братимљењу Градске општине Љубљана и Града Београда, потписаном 2010. године. Досадашња сарадња Београда и Љубљане најизразитија је у областима културе и заштите животне средине, где су и остварене бројне званичне посете у циљу јачања међуградског дијалога. Београдско драмско позориште покренуло је 2019. године иницијативу за оснивање „Регионалне уније театара – РУТА”, коју чини шест репрезентативних позоришних кућа из региона. Осим фестивала који се организује у главним и градовима држава некадашње савезне републике, „РУТА” је покренула и бројне копродукције, а самим тим и размену стваралаца. Београдско драмско позориште овом приликом пред словеначком публиком представиће се представом „Заљубљени Шекспир” – навео је Никодијевић.

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић боравио је и прошле године у фебруару у Љубљани, а крајем године угостио је у Старом двору драмске уметнике из Словеније, заједно са драмским уметницима из других земаља бивше Југославије.

Никодијевић је подсетио и на то да је прошле године на углу Палмотићеве и Џорџа Вашингтона свечано откривен Споменик Јернеју Копитару у знак пријатељства и реципроцитета за Споменик Вуку Караџићу у Љубљани.

Осим културне размене, изузетно је значајна и сарадња у области заштите животне средине и саобраћајне инфраструктуре. Љубљана, која је 2016. понела титулу „Зелене престонице Европе”, представила је Београду стратешке и акционе планове у овој области, а представници Београда активно су учествовали у бројним програмима, форумима и самитима у циљу имплементације и кандидатуре Београда за исту титулу.  

Београд и Љубљана потписали су и Писмо намере за развој брзе железнице између Централне и Југоисточне Европе. Урбана мобилност и зелена хијерархија у саобраћају, тј. саобраћај еколошки прихватљив, али брз и удобан за кориснике, приоритети су свих нас, наведено је у Писму намере.