понедељак, 6. фебруар 2023.

Шапић: Односи Србије и Чешке засновани на традиционалном пријатељству

Градоначелник Александар Шапић примио је данас у Старом двору амбасадора Чешке Републике у Србији Томаша Кухту.

Током разговора истакнуто је да су кроз историју две земље имале чврсте културне, политичке и трговинске везе, а дипломатска сарадња успостављена је још 1918. године. Билатерални односи Републике Србије и Чешке Републике засновани су на традиционалном пријатељству, а карактерише их развијена сарадња у различитим областима, као и интензиван и континуиран политички дијалог на свим нивоима.

Саговорници су подсетили да је у мају 2021. године председник Републике Србије Александар Вучић на позив председника Чешке боравио у званичној посети овој пријатељској земљи, а председник Чешке Милош Земан посетио је у јануару ове године Србију. Овом посетом Београду завршиће свој други и последњи петогодишњи мандат председника Чешке. Приликом посете, два председника су отворила обновљени Чешки дом у Београду, чиме је омогућено да се отворе врата чешке културе за све грађане Србије.

На састанку је наглашено да постоји обострани интерес и простор за унапређење економске сарадње, која је и до сада бележила значајне резултате. У 2021. години обим спољнотрговинске размене био је нешто већи од 1,4 милијарде евра, а према подацима Народне банке Србије, стране директне инвестиције Чешке у Србију у новцу, у периоду од 2010. до 2020. године, износиле су 227,1 милион евра.

Тема разговора била је и организација чешко-српског бала који треба још више да зближи наша два народа.

Напомена: Видео-покривалица може се преузети са следећег линка

https://we.tl/t-rxyxl343ql