понедељак, 20. фебруар 2023.

Почела пријава за акцију „Уредимо заједно”

ЈКП „Зеленило – Београд” и ове године, девети пут заредом, организује „Уредимо заједно”, акциjу урeђeњa и oзeлeњaвaњa мeђублoкoвских зeлeних пoвршинa, саопштавају из овог градског предузећа.

Стамбене заједнице могу пријавити предлоге за озелењавање и уређење зелене површине у оквиру свог стамбеног насеља „Зеленилу”, кoje ће oбeзбeдити сaв пoтрeбaн биљни и дeндрo мaтeриjaл, пaркoвски мoбилиjaр, лoпaтe, фaрбу, чeткe и oстaлa срeдствa пoтрeбнa дa сe пoсao oбaви квалитетно, на задовољство учесника у акцији.

Пријава за акцију врши се писаним путем, а образац за пријаву може се преузети на сајту предузећа (www.zelenilo.rs).

Попуњену пријаву потребно је послати на мејл адресу: info@zelenilo.rs или на адресу ЈКП „Зеленило – Београд”, Центар за информисање, Мали Калемегдан број 8, 11000 Београд, са назнаком – за акцију „Уредимо заједно”. Пријављивање почиње данас, 20. фебруара, и трајaће до 28. фебруара.

О томе колико је интересовање грађана да се активно укључе у уређење свог окружења говори податак да је у претходним годинама на овај начин уређено више од 1.800 локација на територији десет градских општина. Број локација које стамбене заједнице пријављују за ову акцију је из године у годину све већи.

Реализација акције обухвата неколико фаза: прво, стамбене заједнице пријављују врсту и садржину радова у погледу уређења и озелењавања, као и површину на којој ће ти радови бити изведени. У оквиру акције могуће је изводити земљане и биолошке радове, као што су садња украсних биљака, травњака, и постављање парковског мобилијара (клупа и ђубријера). Грађевински радови као што су изградња стаза, платоа, дечјих игралишта, уградња фитнес реквизита и слично, не могу бити предмет пријаве за акцију „Уредимо заједно”.

По истеку рока за пријављивање, стручњаци из „Зеленила” обићи ће све пријављене локације и проценити оправданост и техничку могућност реализације захтева, након чега ће уследити уређење предметне површине. Стамбена заједница и ЈКП „Зеленило – Београд” потписују протокол о сарадњи на реализацији акције „Уредимо заједно”.

Циљ акције је укључивање грађана у уређење њихове непосредне животне околине. Из „Зеленила” позивају стамбене заједнице да се пријаве за учешће и тиме своје окружење учине још квалитетнијим, здравијим и лепшим за живот.