уторак, 21. фебруар 2023.

Шапић: Детаљна разрада прве трасе метроа и нови пешачко-бициклистички мост

Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је да се на данашњој седници усвајају три важне одлуке које се тичу разраде друге фазе прве линије будућег метроа, новог пешачко-бициклистичког моста и детаљне регулације дела Булевара краља Александра, од Устаничке до Малог Мокрог Луга.

– Генералним планом шинских система детаљно се утврђује коначна траса и разрада прве линије. На тај начин јасно ће моћи да се дефинишу локације сваке станице и дубине тунела. Други важан план омогућиће изградњу пешачко-бициклистичког моста од новобеоградских блокова до Аде Циганлије, о чему се прича деценијама. Ово је велика ствар, пре свега за становнике Новог Београда. Реално је да он буде испројектован током ове године и требаће годину до годину и по дана да се пројекат реализује. Измештањем зоо-врта на Аду Циганлију добићемо прави бисер Београда, али и два алтернативна начина долажења до Аде, јер је активиран и пројекат жичаре. План који се односи на део од Устаничке улице до Малог Мокрог Луга омогућиће да се, после тринаест година, настави тамо где се стало након реконструкције Булевара краља Александра до Цветкове пијаце. Део до Устаничке улице урадиће се на исти начин као и остатак Булевара, а трамвајска траса ту ће се завршавати иако је претходни план предвиђао да се настави. Требаће око годину, годину и по дана за пројектовање и након тога релативно лако може да се почне са извођењем јер су на траси спорна свега три-четири објекта. Уређењем деонице до Малог Мокрог Луга добиће се по две траке у оба правца, што ће много значити грађанима – појаснио је Шапић.

Градоначелник је најавио и пројекат „Београдске картице”, о чему се такође одлучује на данашњој седници. Поред попуста у бројним радњама и трговинским ланцима у Београду, идеја је да сваки Београђанин на картици има свој профил у једној од три категорије: малолетници, одрасле особе и пензионери. На картици ће моћи да се нађу и друге погодности за одређену категорију, као што су уласци на базен, позоришта, музеје и друго штo је Град обезбедио.

Шапић се осврнуо и на раскид уговора са „Кенткартом”.

– После дванаест година новац ће коначно да се врати у руке Града, дакле контрола и наплата. Град неће платити никакве „пенале” јер ни њима овако лоша наплата није исплатива – нагласио је Шапић.

Напомена: Видео-материјал се може преузети са следећих линкова

покривалица

https://www.filemail.com/t/3o23uovj

обраћање

https://www.filemail.com/t/wZeRIgGZ