уторак, 21. фебруар 2023.

Плановима детаљне регулације против „дивље градње”

Скупштина Града Београда на данашњој седници усвојила је План генералне регулације шинских система са елементима детаљне разраде друге фазе прве линије метро система. Такође, донето је и више планских аката који за циљ имају детаљну или генералну регулацију делова општина Нови Београд, Звездара, Чукарица, Палилула, Сурчин, Вождовац, Савски венац.

Према речима главног урбанисте Марка Стојчића, први план представља детаљну разраду друге фазе прве линије метро система којом је, између осталог, прецизирано седам станица метроа. Тунелска цев, која се пре свега односи на Вишњичку улицу, дубока је и копа се такозваном „кртицом”, додао је он.

Стојчић је издвојио и План детаљне регулације уз Виноградску улицу, трећа фаза.

– Реч је о простору у зони Др Ивана Рибара, Виноградске и ка Сурчину. Када саобраћајна веза буде готова, то ће бити најважнија градска алтернатива ауто-путу Београд–Загреб – истакао је Стојчић.

Још један од планова на који је главни урбаниста указао јесте онај који се тиче проширења капацитета Спортског центра „11. април”, што је изузетно важно за све становнике Новог Београда.

– Најбољи начин да се изборимо са „дивљом градњом” јесу планови детаљне регулације – закључио је Стојчић.