уторак, 28. фебруар 2023.

Информације о капиталним радовима на територији града

Секретаријат за саобраћај обавестио је грађане о планираним капиталним радовима који ће се изводити на територији града Београда, почев од 1. марта, а који ће значајније утицати на стање саобраћајне мреже.

Јавно комунално предузеће „Београдске електране” у 2023. години наставља радове на реконструкцији дистрибутивних топловода М1, М2 и М3 на територији Новог Београда.

Постојећи топловоди су стари више од 40 година и због лошег стања последњих година дешавале су се хаварије због којих је без грејања остао велики број корисника (око 300 предајних станица). Да би се спречиле веће хаварије и обезбедило континуално снабдевање постојећих потрошача, али и прикључење нових, ЈКП „Београдске електране” повећава капацитет са постојећег топловода DN600 на DN800. Радови су започети 2020. године, а планирани завршетак на сва три магистрална топловода је до краја 2023. године.

Акционарско друштво „Електромрежа Србије” наставља радове на изградњи 110 kV кабловског вода између трафостанице „Београд 1” у Улици Хусинских рудара и трафостанице „Београд 6” у Хиландарској улици, којим ће се заменити постојећи уљани кабл постављен 1969. године, а који је при крају експлоатационог века. Уградњом новог кабла обезбедиће се поузданост у снабдевању електричном енергијом централног дела града Београда, као и насеља Карабурма. У претходне две године уграђен је кабл дуж улица Маријане Грегоран, Војводе Мицка Крстића, дела Вишњичке и у Улици Милана Кашанина, а до краја септембра 2023. године планиран је завршетак преосталих радова у Вишњичкој улици, дуж Булевара деспота Стефана, те у Палмотићевој и Хиландарској улици.

С обзиром на велики број најављених обимних радова на уличној мрежи града Београда, Секретаријат за саобраћај је зимски период искористио за координацију радова који најдуже трају и ометају саобраћај на најзначајнијим градским улицама. Пре свега, ово се односи на радове ЈКП-а „Београдске електране” на територији градске општине Нови Београд, као и радове „Електромреже Србије” а. д, дуж Булевара деспота Стефана и Вишњичке улице. Према плановима, ови радови трају дуже од седам месеци и не могу се уклопити у летњи период када је смањен број људи, а самим тим и обим саобраћаја у граду. Зато је одлучено да ће, у складу са временским условима, радови започети 1. марта и то тако што ће ЈКП „Београдске електране” наставити радове на магистралном топловоду М2 у Улици Милутина Миланковића и на М3 у Антифашистичке борбе, а „Електромрежа Србије” а. д. у Булевару деспота Стефана, од Милана Кашанина према Цвијићевој улици.

Из овог градског секретаријата апелују на возаче да поштују постављену саобраћајну сигнализацију, а сви учесници у саобраћају моле се за стрпљење и разумевање.