уторак, 28. фебруар 2023.

Садњом „ЦФ ружичњака” обележен Дан ретких болести

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић учествовала је данас, поводом Дана ретких болести, у садњи „ЦФ ружичњака” испред Клинике за пулмологију УКЦС. Овим чином пружена је подршка оболелима од цистичне фиброзе. Садња 65 ружа у облику плућа представља заштитни знак свих сабораца који су део система у побољшању лечења и квалитета живота оболелих.

Весна Видовић је присутне госте поздравила у име Града Београда и захвалила организаторима на позиву за учешће у овом скупу.

– Данас обележавамо Међународни дан ретких болести и у то име садимо 65 садница ружа у облику плућа, која су симбол заједнице оболелих од цистичне фиброзе. Ово је други пут да се овакав јединствен ружичњак сади у нашем граду и изузетно смо поносни на то. Оваква иницијатива значајна је целој нашој заједници будући да чини ову ретку болест видљивом и показује да оболели нису сами у својој борби – рекла је заменица градоначелника.

Она је поручила да оболели од цистичне фиброзе нису неки далеки људи, они су наше комшије, пријатељи, познаници, наши суграђани које свакодневно сусрећемо, о којима бринемо и не заборављамо их.

– Знамо да се боре са многим изазовима, али наду улива чињеница да се правилном негом, терапијом и подршком оболелима може помоћи да имају бољи квалитет живота. Зато је важно да и на овај начин подигнемо свест о цистичној фибрози и пружимо подршку оболелима и њиховим породицама – рекла је Видовићева.

У име Града Београда захвалила је Удружењу за помоћ и подршку особама са цистичном фиброзом, Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије и свима онима који сваког дана суштински брину, а данас и овако симболички чине видљивом ову ретку болест.

– Сви заједно треба да покажемо солидарност и подршку, не само данас већ и сваког дана у години. Као заједница учинићемо све што је у нашој моћи да помогнемо и увек ћемо бити ту за вас. Верујем у будућност у којој ће паркови цветати, а болести бити излечене – поручила је Весна Видовић.

Поред чланова Удружења за помоћ и подршку особама са цистичном фиброзом, у садњи су учествовали и представници Министарства здравља, Министарства просвете и образовања, РФЗО-а, Универзитетског клиничког центра Србије, Клинике за пулмологију и Националне организације за ретке болести.