четвртак, 2. март 2023.

Трибина о враћању власништва над пољопривредним земљиштем у Земуну

Прва трибина у низу за пољопривреднике одржана је у простору Јединственог управног места (ЈУМ) у Батајници, са циљем да се власници парцела, а који у међувремену нису остварили своје право на враћање пољопривредног земљишта у својину, информишу о начину поступања и корацима које треба да предузму како би овај дугогодишњи проблем био решен, саопштавају из Општине Земун.

Председник ове градске општине Гаврило Ковачевић упознао је присутне о иницијативи коју је Општина покренула и нагласио да је формирана радна група на нивоу Општине која ће пратити динамику поступања, информисати власнике пољопривредног земљишта о процедурама и координисати са надлежнима, у циљу позитивног исхода у интересу грађана.

Пољопривредници су од стручних служби упућени на који начин треба да се пријаве, односно евидентирају, како би покренули поступак да из статуса садашњих корисника земљишта постану имаоци својине. Одлуком о одређивању земљишта које престаје да буде градско грађевинско земљиште и грађевинско земљиште у КО Батајница, коју је донела Скупштина ГО Земун 1991. године, таксативно су наведене парцеле које могу да уђу у поступак враћања у ранији режим својине.

Општина Земун је у претходном периоду одржала састанке са надлежнима из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за пољопривредно земљиште и Државног правобранилаштва Републике Србије на којима су договорене процедуре поступка враћања земљишта у ранији режим својине.

На трибини су учествовали и чланови Већа ГО Земун Бошко Радовановић и Вукашин Бојовић.

Грађани су имали прилику да добију одговоре у вези са свим поступањима и потребном документацијом. Стручне службе Општине биће им на располагању у поступку остваривања права над пољопривредним земљиштем, саопштавају из Општине Земун.