четвртак, 2. март 2023.

Трибина „Оне су мењале Србију”

Трибина „Београд за почетнике” под називом „Оне су мењале Србију” одржаће се у Градској општини Гроцка, у петак, 3. марта, у 13 часова, саопштено је из ове општине.

Гошћа је новинарка Смиљана Попов, а модераторка је Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.

Између осталог, биће речи о Драги Димитријевић Дејановић, српској друштвено-културној активисткињи, учитељици, глумици и песникињи која се прва јавно залагала на право Српкиња да се образују и раде, затим о Катарини Миловук, правој хероини борбе за женска права, особи која је трчала далеко испред свог времена, о Драги Љочић, првој српској лекарки, као и о Надежди Петровић, сликарки и жени званој „храброст”.

Такође, причаће се и о Исидори Секулић, првој жени академику у историји Србије, којој чаршија никад није опростила што је била толико образована, затим о Јелисавети Начић, првој жени архитекти у Србији (али и једној од првих у Европи), Марији Маги Магазиновић, првој српској новинарки и жени која је донела модеран балет у Србију, Даници Јовановић, српској сликарки која је припадала генерацији српских модерниста, који су уметничко школовање започели почетком 20. века, а њихов креативни успон су прекинули Балкански и Први светски рат, а коју је аустроугарска војска стрељала због њеног родољубља на почетку Великог рата.

На трибини ће бити речи и о чувеној Ксенији Атанасијевић, првој жени доктору наука у Србији, најпознатијој српској филозофкињи која је била и прва жена изабрана за доценткињу на Универзитету у Београду. Етнолог др Тихомир Ђорђевић јој је те 1924. године пожелео добродошлицу у патријархални професорски лоби: „Честитам колегинице. Добро дошли у пакао”.

„Колико је генијалних и племенитих умова неправедно протерано из историје и заборављено јер су биле жене… Те храбре, самосвојне Српкиње морале су да се супротставе породици, чаршији, краљевима и министрима – да би добиле право да се образују и раде”, истиче се у најави ове трибине.