четвртак, 9. март 2023.

Шапић: Изградњом нових гаража решавамо проблем паркирања у граду

Градоначелник Београда Александар Шапић обишао је данас радове на изградњи јавне подземне гараже испод платоа хале „Пинки”, која ће се простирати на више од пет хиљада квадратних метара и имаће 150 паркинг-места.

Шапић је том приликом нагласио да би требало да до краја ове календарске године плато буде коначно уређен, а да паралелно испод њега буде једна заиста функционална гаража која је неопходна за овај део града.

– Паркирање постаје један од најозбиљнијих проблема у свим локалним самоуправама, као и европским и светским метрополама. Град Београд није пуно радио на томе у последњих неколико деценија и сада смо дошли у ситуацију када заиста имамо озбиљан проблем паркирања, јер чак ни инфраструктура сама по себи не даје много простора, а изградња нових изискује затварање великог простора и заустављање јавног саобраћаја. Све то не значи да не треба да се ухватимо укоштац с овим проблемом – рекао је Шапић.

Градоначелник је најавио да ће, практично завршетком ове гараже, почети градња гараже у Скерлићевој улици са 368 паркинг-места.

– У наредних седам дана започеће и радови на изградњи подземне гараже у Влајковићевој улици коју радимо са нашим кинеским партнерима. Капацитет ове гараже је 284 паркинг-места. У припремној фази је и гаража у Улици Соње Маринковић у Земуну, са око 300 места – најавио је први човек Београда.

Градоначелник је рекао да се тренутно ради на прибављању нових локација за будуће гараже, којих ће бити више од десет, те да се с представницима Владе Србије разговара о моделу финансирања. Изразио је очекивање да ће за неколико месеци Град моћи да изађе са конкретним планом, како би се стратешки и дугорочно решило питање недостајућих места за паркирање.

Шапић је подсетио и да је Скупштина Града Београда прошле године донела важну одлуку која се тиче изградње и функционисања приватних гаража. Пре те одлуке било је нужно да се склопи уговор са „Паркинг сервисом”, јер је паркирање било третирано као комунална делатност, а цене су такође биле дефинисане градским одлукама. Након ове одлуке, приватницима је дозвољено не само да направе гаражу и паркинг-простор већ и да могу паркирање да наплаћују по тржишним ценама, навео је градоначелник.

– Паркирање смо, дакле, из комуналне пребацили у комерцијалну делатност. Због тога позивам људе да размисле о улагању у ову област, јер ће потражња бити све већа. Верујем да ће то бити добро и за оне који инвестирају и за Град Београд, који ће добити додатан број паркинг-места – истакао је градоначелник Шапић.

Директор Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис” Андрија Чупковић је истакао да радови на изградњи подземне гараже у Спортском центру „Пинки” иду према утврђеној динамици.

Како је рекао, крајем јуна очекује се завршетак ископа, док су од септембра предвиђени завршни радови, који ће трајати наредна три месеца. Када је реч о изградњи подземне гараже у Скерлићевој улици, Чупковић је додао да се у наредних 15–20 дана очекује добијање локацијских услова. Пројекат је такође у завршној фази, а добијање грађевинске дозволе очекује се у наредних неколико месеци.

Видео материјал са допгађаја може се преузети са следећих линкова:

изјава градоначелника

https://wetransfer.com/downloads/8826b152c1277be6b826efdc5fa454e920230309122212/f073063886fcc6173bb290b8e573fb2120230309122212/4ef9e1

покривалица

https://we.tl/t-rFhMdMMP03