четвртак, 16. март 2023.

Традиционална садња смрче поводом 36. Београдског маратона

„Београдски маратон” остварује сарадњу са бројним институцијама које имају у фокусу очување животне средине, као што је Секретаријат за заштиту животне средине.

Тим поводом, у петак, 17. марта, у 11 часова биће организована традиционална садња смрче која се реализује у сарадњи са Јавним комуналним предузећем „Зеленило – Београд”. Као наставак дугогодишње традиције ове године биће засађено 36 стабала смрче.

Секретаријат за заштиту животне средине је 2021. и 2022. године учествовао и подржао „ДМ Женску трку” у организацији „Београдског маратона”, које су одржане на Ади Циганлији, те промовисао своје активности у области заштите природе и унапређења зелених површина на територији Београда.

И ове године Секретаријат за заштиту животне средине пружио је подршку организацији 36. Београдског маратона, а подржан је и „Дечји маратон” који ће бити одржан 15. априла  у Бео зоо-врту. Секретаријат ће у току „Дечјег маратона” промовисати свој рад и приказати деци филмове о заштити животне средине.

Као најмасовнији спортски догађај у нашој земљи, 36. Београдски маратон биће одржан у недељу, 23. априла, под слоганом „Увек више”, а своје учешће већ је пријавило 6.700 учесника.

Први Београдски маратон одржан је у мају 1988. године и један је од најстаријих међународних традиционалних догађаја у Србији, те представља узор другима у региону.

Одлуком Скупштине Града Београда из 2003. године, Београдски маратон проглашен је за догађај од посебног значаја за град Београд.

На овогодишњем 36. Београдском маратону биће одржано државно првенство у полумаратону и маратону, али и балканско првенство које ће привући шампионе из свих балканских земаља.