четвртак, 16. март 2023.

Шапић: Нећу да затварам очи пред проблемима које сви виде, али нико не сме да их каже

Спреман сам да учиним све да помогнемо припадницима ромске заједнице који живе у нехигијенским насељима, али и да заштитим оне који су поред њих директно или индиректно угрожени, а то су њихове комшије. Нећу да затварам очи пред проблемом јер сам градоначелник свих Београђана и бранићу њихов интерес докле год сам на овом месту, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић у разговору са новинарком Љиљаном Смајловић у емисији „Релативизација” на телевизији РТ Балкан.

Према његовим речима, изнео је нешто што сви знају, али из неког разлога прескачу ту тему, а повод је била смрт детета на коју није реаговала ниједна невладина организација.

– Докле ћемо да жмуримо на овакве ствари? Тренутно у Београду има 165 насеља у којима људи живе на начин потпуно супротан свим цивилизацијским вредностима и који, пре свега, њима самима наносе штету, а онда и људима који живе у њиховом окружењу, као и свим Београђанима – рекао је градоначелник и поновио да уколико припадници ромске заједнице, који тако живе, не желе да мењају свој начин живота, тешко да било ко може да им помогне, што не значи да треба да им буде толерисано да друге угрожавају.

Шапић је рекао да је Град јавно понудио да ће свако ко се пријави из ромске националне мањине добити посао у одређеним градским службама.

– Београд је мултинационална средина где људе не делимо ни по нацији, ни по вери, али исто тако нико не може да буде ни изнад закона. Ако је интеграција Рома била могућа у највећем броју развијених европских земаља, онда је могућа и код нас. Требало би пронаћи решења која би и њима помогла да схвате да је, рецимо, обавезно школовање деце један од начина да се тој деци да шанса у животу. Ја имам планове из својих надлежности и намеравамо да уређујемо простор око њихових насеља. Видећемо да ли ће то дати очекиване резултате или ће остати све по старом. Тај посао би обављале наше службе у којима би припадници ромске популације евентуално и могле да пронађу посао – рекао је први човек српске престонице и додао да је васпитаван тако да не мрзи никога ко је друге вере или нације.

Шапић је нагласио да Град увелико ради на овом проблему, те да га је овај последњи, немио догађај подстакао да изађе раније са планом, како се то не би поновило.

Говорећи о уређењу приобаља, Шапић је указао на потребу увођења реда у ову област.

– Најавили смо акцију пре годину и по дана. Рекли смо да неће моћи да буду постављани ако пре тога не буду били лицитирани за предвиђени број места, а сада почињу да их бране исти они који су захтевали да се то питање коначно једном реши. Ми их нећемо рушити, већ само уклонити уколико то сами не ураде, а и онима који ту живе, ако баш буде неопходно и немају где да премосте период кад се сплав уклони, спремни смо да им обезбедимо неки привремени смештај, јер не желимо да икога оставимо без крова над главом – казао је Шапић.

Када је реч о уклањању Старог савског моста, Шапић је казао да је око тог питања било много лажних вести и непознавања чињеница.

– Тај мост је направљен као привремен, да би Немци могли да превозе тешко наоружање. У том моменту било је 60 таквих мостова широм Европе. У року од неколико година после рата, свих 60 је уклоњено, а код нас је мост преживео 80 или 90 година. Током педесетих година прошлог века почело је копање тунела код Економског факултета и ми смо тај пројекат сада ревитализовали. Циљ је да се у тунел уђе код Булевара деспота Стефана, а изађе из њега код Економског факултета, што је укупна дужина од два километра, онда се наставља даље преко Новог савског моста са две траке до Новог Београда, где вас чека потпуно очишћен простор и нова саобраћајница која скупља и дистрибуише саобраћај по Новом Београду и Земуну. То је све део једног од највећих саобраћајних пројеката у Београду у последњих неколико деценија који ће, поред смањења саобраћајних гужви, посебно смањити загађење у центру града – рекао је градоначелник.

Шапић је нагласио да крећу радови на спајању Булевара Зорана Ђинђића поред хотела „Краун плаза” до Улице Владимира Поповића, чиме ће бити растерећен саобраћај у том делу града.

Изградња Новог савског моста и тунела, као што је већ напоменуо, представља највећи саобраћајни пројекат у последњих 70–80 година у Београду, истакао је први човек Београда.

– Мој предлог је да се сачува један симболични део Старог савског моста, као експонат са спомен-обележјем на којем ће бити наглашен херојски чин професора Миладина Зарића. Али, немојмо да мешамо херојски чин једног човека са неусловним мостом – казао је градоначелник и додао да се већ 14 година бави решавањем проблема у локалној самоуправи, што му даје све референце за успешно вођење главног града.