петак, 17. март 2023.

Маратонска шума богатија за 36 нових стабала

У сусрет 36. Београдском маратону, данас је у Маратонској шуми у Парку пријатељства на Ушћу засађено 36 нових садница које су донирали Секретаријат за заштиту животне средине и ЈКП „Зеленило – Београд”. Садњи су присуствовали секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, извршна директорка „Зеленила – Београд” Наташа Шишаковић и Дарко Хабуш у име „Београдског маратона”.

Пројекат „Маратонска шума” настао је са идејом да се подигне свест учесника маратона и шире јавности о значају заштите и унапређења животне средине. Маратонска шума је такође и резултат веома успешне дугогодишње сарадње са Градом Београдом, као највећим партнером „Београдског маратона”.

Секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић је истакла уверење да ће Град Београд и „Београдски маратон” наставити ову традицију и у годинама које долазе, те да ће Београђани имати једну сасвим нову шуму за уживање.

– Прошле године је започета идеја стварања Маратонске шуме. После годину дана налазимо се поново на истом месту где повећавамо број садница за 36. годишњицу Београдског маратона. Симболично, ове године обнављамо шуму са још 36 садница. Очекујемо да ћемо наставити традицију и у годинама које долазе па ћемо тако за десет година имати нових 46, затим 47... и настаће Маратонска шума. У тој шуми нећемо уживати само ми који смо учествовали у њеном настајању, већ и оно што је најбитније, уживаће и наши суграђани и проводити дане са својом породицом. Наравно, да би она опстала није одговорност само у рукама Града Београда, Секретаријата за заштиту животне средине и јавног комуналног предузећа, већ је одговорност свих нас који ћемо овде пролазити и гледати како она расте. Да бисмо могли да уживамо, морамо сви да учествујемо у томе и тако покажемо да смо одговорни и да волимо своју животну средину – истакла је секретарка Ивана Вилотијевић.

Захваливши на донацији, директор „Београдског маратона” Дарко Хабуш указао је на одговорно друштвено пословање и понашање који су део пословне политике „Београдског маратона”. Он је истакао да Београдски маратон покреће све теме од значаја, како за тркачку заједницу тако и за друштво уопште.

– Једна од тема свакако је и загађење ваздуха као реалан изазов са којим се суочавају велики градови, а које има значајан утицај на све људе који се баве трчањем и физичком активношћу на отвореном. Управо је један од начина како се боримо са овим изазовом повећање броја и квалитета зелених површина у нашем граду и зато смо покренули иницијативу садње Маратонске шуме, која ће сваке године бити богатија за нове саднице. Морамо бити окренути размишљању које је оријентисано на потребе будућих генерација и околине коју им остављамо – закључио је директор „Београдског маратона”.