субота, 18. март 2023.

У Земуну представљена нова пензионерска картица

У организацији Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и Градске општине Земун данас је у свечаној сали пензионерима Земуна представљена пензионерска картица нове генерације, која ће значајно унапредити материјални положај посебно осетљиве популације наших најстаријих суграђана, саопштавају из ове градске општине.

О техничким питањима, као што су како се пријавити за картицу, на који се начин остварују попусти и бодови, са којим се ланцима снабдевања потписују уговори, говорили су директор РФ ПИО Реља Огњеновић, домаћин првог скупа ове врсте – председник градске општине Земун Гаврило Ковачевић, председник Скупштине ГО Земун Мирослав Гајић, а трибини су присуствовали и члан Већа ГО Земун Марко Раић и заменик директора НСЗ РЈ Београд Петар Јарић.

– Градска општина Земун посебан значај и пажњу указује нашим најстаријим суграђанима. О томе сведочи и чињеница да се са представљањем свих користи од пензионерске картице кренуло управо из Земуна – каже Гаврило Ковачевић, подсећајући да је земунска управа већ организовала школу компјутера за сениоре, бројне бесплатне излете по земљи, те да ће ускоро суботом и недељом обезбедити и бесплатне превентивне прегледе у сарадњи са Министарством здравља и Домом здравља „Земун”. 

Ковачевић је у разговору са пензионерима нагласио да ће Општина у сарадњи са РФ ПИО обезбедити посебан шалтер за рад са најстаријим суграђанима, као и за пријаву за нову картицу, а да ће се ова услуга организовати и у месним заједницама.

Пензионерска картица ће почети да важи од 1. октобра, када се обележава Међународни дан старих, а пријављивање ће бити максимално поједностављено, како би сваки корисник пензије користећи је уживао у бројним предностима које она пружа.

Како је већ уобичајено, током вишечасовне презентације окупљени пензионери су имали прилику да добију детаљне одговоре и упутства како да реше бројне проблеме, од бесплатног бањског лечења до здравствене неге, рекреације и приступачнијег начина за уживање у културним садржајима.
 
Од средине марта, када је расписан jавни позив за привредне субјекте ради обезбеђивања попуста за кориснике пензионерске картице, према речима Реље Огњеновића, одзив је одличан и већ су потписани први уговори са великим трговачким ланцима, бензинским пумпама, рекреативним центрима.