субота, 18. март 2023.

Туристичка организација Београда отворила овогодишњу наутичку сезону

Упловљавањем брода „Викинг лајф” са 176 гостију из САД на пристаниште „Београд” почела је овогодишња наутичка сезона, саопштавају из Туристичке организације Београда.

Као и прошле године, првим бродом управљао је Ане Сајбранда, холандски капетан, који Дунав одлично познаје.

– Радујем се што ћу у недељу поново проћи Ђердапском клисуром. Волим Београд и овде имам омиљену кафаницу – каже Сајбранда.

У Београд ће ове године пристати 573 бродова, који ће довести 56.000 туриста и 24.100 чланова посаде.

Први је упловио брод са 176 америчких туриста, који су прво отишли у разгледање Београда, а поподне у Ковачицу. Брод ће у Србији пристати још два пута, и то у Голупцу и Доњем Милановцу.

Ове године ће у Београд пристати више гостију него лане, а повећање за 30 одсто најавила је „Викинг лајн”, највећа бродска компанија на Дунаву.

Кери Кајкас је дошао из Пенсилваније и први пут је у Србији. Одлучио је да сам истражи град, а не са групом.

– Пешице сам кренуо у разгледање Београда, док је супруга отишла са групом. Београд је изузетан град, допала ми се атмосфера, делује као да су сви људи срећни и да се добро проводе – каже Кери.

Просечно задржавање крузера у Луци Београд је око 14 часова. Највише туриста стиже из САД (25 одсто), затим из Канаде, Велике Британије, Швајцарске и напослетку из Немачке.

Прошле године су у Београд упловила 573 крузера. Туристичка организација Београда очекује да ће у овој години бити забележено повећање.