среда, 22. март 2023.

Заменица градоначелника на радном скупу у организацији Сталне конференције градова и општина у Лиону

Заменица градоначелника Весна Видовић присуствовала је у Лиону радном скупу о сарадњи Србије и Француске, у организацији Сталне конференције градова и општина, а на позив регије Оверњ–Рон–Алп. 

Током посете заменица градоначелника обишла је дигитални кампус, као и Национални сајам енергетске транзиције, где је имала прилике да се упозна са иновацијама у области образовања, али и енергетске ефикасности. Такође, током дводневне посете учествовала је на панелу о инвестиционим пројектима на којем је истакла пројекте „Београдски метро”, Линијски парк, Ложионица и „ЕКСПО 2027”.

– Не можемо а да не поменемо „Београдски метро”, као један од највећих инфраструктурних пројеката у Београду и Србији. На овом пројекту раде чак три француске компаније – нагласила је Видовићева и подсетила да је са француском компанијом RATP, која између осталог управља метроом у Паризу, потписан уговор за пружање услуга операторске помоћи током пројекта изградње београдског метроа.

Видовићева сматра да је београдски метро најбољи пример сарадње наше две земље, где је Београд искористио велико искуство француских стручњака, те додала да ће тај пројекат допринети и стварању нових радних места и очекивано привући додатне инвестиције у град.

– Београдски метро ће бити прави пример модерног и одрживог јавног превоза, чиме ће град постати још ефикаснији, зеленији и привлачнији за туристе и инвеститоре – навела је Видовићева. 

Говорећи о „ЕКСПО 2027”, она је подсетила да је Београд кандидат у „трци” за организацију ове специјализоване изложбе која представља једну од најважнијих прилика за сарадњу на глобалном нивоу, а која у први план ставља не само земљу домаћина већ и читав регион, остварујући на тај начин корист за земље и привреде у окружењу. 

– Дубоко верујемо да Београд има велике шансе да победи и буде најбољи домаћин овако великом догађају као што је „ЕКСПО 2027”. Србија има огромно доказано искуство у креирању атрактивног окружења за инвестиције, и лидер је у привлачењу највише страних директних инвестиција по глави становника у последњој деценији  – нагласила је заменица градоначелника Београда.

Што се тиче пројекта „Ложионица”, према њеним речима, он ће трансформисати стара напуштена железничка складишта у савремени, вишенаменски креативни центар, један од највећих у региону. Како је нагласила, пројекат „Линијског парка” један је од најбољих примера паметног урбаног развоја, који интересе локалног становништва и екологију ставља на прво место.

На самом крају заменица градоначелника изразила je задовољство што може да говори о српско-француској сарадњи, која представља кључни елемент у јачању односа између две земље и има значајан утицај на развој наших економија, културе и друштва уопште.

Поред Весне Видовић, Србију су на панелу представљали и Горан Цветановић, градоначелник Лесковца и председник Сталне конференције градова и општина, Далибор Рожић, члан Градског већа Града Новог Сада, Зоран Семеновић, председник општине Шид и Вера Благојевић, представница општине Чајетина, као и представници Привредне коморе Србије и Туристичке организације Србије.