четвртак, 30. март 2023.

Изложба „Љубав пркоси свему” у Педагошком музеју

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић данас је у Педагошком музеју присуствовала изложби радова породица несталих лица у сукобима у бившој Југославији под називом „Љубав пркоси свему”. 

Организатори изложбе су Међународни комитет Црвеног крста – Регионална организација Београд и Црвени крст Београда. Изложба је посвећена породицама несталих лица и као таква усмерена на оснаживање тих породица.

Сукоби у бившој Југославији довели су до тога да хиљаде породица још увек трага за својим несталим ближњима. Упркос томе што су у међувремену расветљене судбине хиљада несталих лица из читавог региона, више је од 1.134 случаја несталих чије породице живе у Србији. 

Весна Видовић је у име Града Београда поздравила присутне и захвалила на позиву да Град подржи један овакав скуп. 

– Град Београд има дугогодишњу сарадњу са Црвеним крстом и ово није први пут да подржава породице несталих. У децембру прошле године посадили смо заједно са њима 60 садница као симбол сећања на све нестале. Подршку настављамо и овом изложбом, а наставићемо је и у будућности – рекла је заменица градоначелника. 

Она је поручила да ће градска власт урадити све што је у њеној могућности да помогне свим породицама несталих.

– О несталим особама треба да говоримо не у бројкама, већ као о људима који су живели и радили са нама. Надам се да ће оваквих догађаја бити све више у будућности и да ћемо се несталих сећати по свему лепом што су урадили за наш град и државу. Град Београд је ту за све своје грађане, да породицама несталих пружи подршку, а и да обећа да нећемо заборавити све наше нестале и страдале – закључила је Весна Видовић.

Присутнима су се обратили у име породица несталих Славица Павловић, шефица Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста у Београду Јелена Стијачић, у име Комисије за нестала лица Владе Србије Љиљана Крстић, као и председник Црвеног крста Београд др Милан Мирковић.