субота, 1. април 2023.

Отворена деоница ауто-пута од Новог Београда до Сурчина

Градоначелник Београда Александар Шапић присуствовао је данас отварању деонице ауто-пута „Милош Велики” од Новог Београда до Сурчина. Деоницу, дугу осам километара, свечано је отворио председник Србије Александар Вучић у присуству премијерке, чланова Владе, амбасадорке Кине Чен Бо и бројних званица.

Вучић је истакао да је путна инфраструктура један од најважнијих фактора када је у питању привлачење инвестиција. Најавио је нове инвестиције у овој области и истакао да ће Европска инвестициона банка обезбедити за ту намену од 300 до 500 милиона евра.

– Имамо мали јавни дуг и можемо то да приуштимо у сарадњи са Европском инвестиционом банком – рекао је Вучић.

Ауто-пут од Новог Београда до Сурчина биће најбржа веза тог дела Београда, посебно Земуна, са ауто-путем „Милош Велики”. Градња је почела крајем марта 2021. године. Том саобраћајницом, која има урађену бициклистичку стазу и тротоар за пешаке, излаз на ауто-пут „Милош Велики” биће скраћен за приближно 10 километара, јер више неће морати да се иде преко ауто-пута Београд–Загреб.

Вредност изведених радова је 70,5 милиона евра. Возачи ће из Војвођанске и Улице др Ивана Рибара на Новом Београду моћи да се укључе директно на ауто-пут „Милош Велики”. Градска магистрална саобраћајница Нови Београд – Сурчин пројектована је за брзину кретања возила од 80 километара на час. Има по три траке, разделни појас од пет метара, пешачке стазе ширине по два метра и банкине. На траси су изграђена и три моста, један мост-канал и један надвожњак.