среда, 12. април 2023.

Петсто бицикала у новој сезони акције „Паркирај и бициклирај”

Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис” је за нову сезону акције „Паркирај и бициклирај” припремило више од петсто бицикала за одрасле и децу. Ове године возни парк је освежен са 125 нових бицикала. На отварању овогодишње акције, малишанима који су дошли да возе бицикле у 12 часова „Паркинг сервис” је поклонио светла за бицикле.

Корисници паркиралишта „Ада Циганлија”, „Милан Гале Мушкатировић”, као и гаража „Обилићев венац”, „Зелени венац” и „Масарикова”, плаћајући само цену паркирања за своје возило, стичу право да у оквиру акције бесплатно преузму по два бицикла за одрасле и двa бицикла за децу. Највећи број бицикала је на располагању на најпопуларнијем београдском излетишту Ада Циганлија, где целодневно паркирање кошта само 150 динара.

За дванаесту сезону ове акције, „Паркинг сервис” је припремио 400 бицикала за одрасле и 115 бицикала за децу. Осим неколико модела класичних бицикала – за вожњу по асфалту, возачима је од ове сезонe на располагању и 55 „фет-бајк” двоточкаша, који су опремљени диск-кочницама, седмостепеним мењачем и широким гумама – за вожњу по захтевнијим подлогама, попут песка и шљунка.

Заинтересованост суграђана за акцију „Паркирај и бициклирај” расла је из године у годину, тако да је 2022. година забележила рекордан број корисника. Прошле године је више од 55.000 суграђана возило бицикле „Паркинг сервиса”, а од тог број било је више од 6.000 деце.

За 11 претходних сезона, колико траје акција „Паркирај и бицкилирај”, скоро 260.000 корисника је бесплатно возило бицикле „Паркинг сервиса”. Осим позитивног ефекта на здравље корисника, акција има и значајан допринос очувању животне средине, јер бициклисти не загађују околину, нити праве буку, као што би то радили да користе аутомобиле.