четвртак, 13. април 2023.

Дечји маратон у суботу у зоо-врту

После три године паузе, у суботу, 15. априла, у Београдском зоолошком врту биће одржан 27. Dexyco дечји маратон, чиме се наставља традиција дуга 30 година, саопштено је из „Београдског маратона”.

Како се наводи, најбољих 178 младих тркача из 13 предшколских установа учествоваће у квалификацијама које су заказане за 11 часова, а велико финале дечјег маратона почеће у 12.30 часова.

Стаза око Слонаре, која је комплетно реновирана претходне године, представљаће прави изазов за мале шампионе који су показали да су најбољи у конкуренцији од 20.000 предшколаца у претквалификацијама за дечји маратон.

Под отвореним небом зоолошког врта, на конференцији за медије директор „Београдског маратона” Дарко Хабуш је рекао да се овај догађај враћа у пуном обиму, уз велику помоћ Града Београда, као суорганизатора, пре свега Секретаријата за дечју заштиту, Секретаријата за спорт и омладину и Секретаријата за заштиту животне средине. 

– У суботу креће најава маратонске недеље пред издање 36. Београдског маратона. Очекујемо више од 10.000 учесника. Оно што смо желели јесте то да наш „Карл Луис”, то јест промотери Београдског маратона буду они који ће трчати у Зоолошком врту у суботу. Имаће прилику да држе циљну врпцу, да буду на старту, на циљу и да стекну успомену за цео живот – поручио је Хабуш.

Саша Томашевић, из Секретаријата за дечју заштиту, позвао је грађане да дођу и „виде праву Лигу шампиона”.

– У суботу неће бити ревијална, већ права такмичарска трка – рекао је Томашевић.

Новица Тодосијевић, из Секретаријата за спорт и омладину, навео је да овај секретаријат традиционално подржава како дечји тако и Београдски маратон.

– То је јединствена прилика да Београд покаже своје најлепше лице – истакао је Тодосијевић.
Млади тркачи имаће велики изазов да надмаше рекорд Тадије Марковића који је 2019. стазу дугу 230 метара претрчао за 35 секунди. Медаље су спремне за троје најбржих, а четврта медаља је традиционално намењена за последњег и она има симболични назив „Супер пуж”.

Конференцији су присуствовали и директор Београдског зоолошког врта Србољуб Алексић, као и представници спонзора ове дечје манифестације.