субота, 22. април 2023.

Промоција дуалног образовања за београдске основце

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је промоцији дуалног образовања коју је организовала Привредна комора Србије. Догађај под називом „Дан отворених врата за дуално образовање: Корак до практичног знања” одржан је у просторијама ПКС-а.

Циљ догађаја била је промоција дуалног модела образовања међу ученицима завршних разреда основних школа са територије града Београда, али и информисање и ученика и родитеља како би им се разјасниле све недоумице и појаснио овај модел стручног образовања.

Весна Видовић је захвалила Привредној комори Србије и Канцеларији за дуално образовање на организацији оваквог догађаја који је, како је рекла, веома важан за основце који долазе са територије града Београда.

– Ученике завршних разреда очекује доношење важне животне одлуке која се тиче избора средње школе и наставка школовања. Свесни смо да будуће професионалне каријере умногоме зависе од избора који направе приликом избора средње школе. Дан отворених врата дуалног образовања пружа могућност основцима да се упознају са предностима и погодностима које нуде компаније током процеса учења кроз рад. Ученици ће такође моћи да се лично упознају са искуствима својих вршњака, што ће им додатно приближити поменути образовни модел, али их и охрабрити да упишу неки од профила који ће се реализовати по дуалном моделу образовања – рекла је Весна Видовић.

Она је истакла да је Привредна комора Србије отворила врата многобројним представницима компанија, као и представницима релевантних образовних институција, који су се максимално потрудили да информације о дуалном образовању прилагоде узрасту ученика и најједноставније им представе овај модел образовања.

– Овакав вид образовања доноси обострану корист и добробит како ученицима тако и компанијама. Кроз систем дуалног образовања је већ прошло скоро 13.000 ученика који су имали прилику да упишу неки од 65 образовних профила до сада. За наредну школску годину биће 72 образовна профила по дуалном моделу у преко 150 средњих школа док је преко 850 компанија у Србији отворило своја врата ученицима како би прошли процес учења кроз рад – додала је заменица градоначелника.

Према њеним речима, компаније које послују на територији Београда исказале су потребу за пријем око 750 ученика у наредној школској години.

– У понуди ће се наћи 37 образовних профила по дуалном моделу образовања, а ученици ће имати прилику да упишу неку од 22 средње школе које нуде школовање по поменутом образовном моделу – закључила је Весна Видовић.