понедељак, 24. април 2023.

Изложба „Гавранови” у Ранчићевој кући

Самостална изложба цртежа под називом „Гавранови”, ауторке Мике Ловре Миловић, биће отворена у петак, 28. априла, у 19 часова у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, саопштено је из Општине Гроцке. 

Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић” из Гроцке.

У делима Мике Ловре Миловић, чији ликовни рад бележи управо свет птица, гавранови су годинама присутни, ликовно и метафорички, изашавши из оквира малих формата и графичких техника. Истичу се појавом, сугестивном и мистичном двојношћу своје природе, сјајним црним перјем и величанственим летом, који је међу птицама јединствена, а у уметности вековима инспиративна спрега снаге и лепоте форме.

Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује” Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

Изложба је отворена до 15. маја 2023. године.