четвртак, 27. април 2023.

Сузбијање крпеља у петак

Сектор екологије и унапређења животне средине Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” наставиће пролећну акцију сузбијања крпеља на јавним градским површинама у петак, 28. априла, саопштено је из овог предузећа. 

Акција сузбијања крпеља ће се спроводити од 10 до 14 часова на јавним зеленим површинама Аде Циганлије, Барајева, у насељима Гај и Маџарско брдо, у Липовичкој шуми, Хајд парку, на Топчидеру, у Блоку 64 на Новом Београду, парку Ушће са приобаљем и околним парковима, Звездарској шуми, на Бањици, у парку Баново брдо, на потезу приобаља од Блока 70 до Блока 45 и од Блока 45 ка Галовици, у Миљаковачкој шуми, парку Беле воде и Степином гају. По потреби биће обухваћена и друга шеталишта, парк-шуме, шуме, дечја игралишта, зелене површине спортских центара, као и друге зелене површине на којима борави већи број људи и домаћих животиња.

Динамика сузбијања крпеља зависи од резултата мониторинга и временских услова. Активност крпеља је условљена температуром, влагом и дужином дана, а њихова бројност из године у годину варира у зависности од климатских услова. У нашим крајевима активност крпеља се јавља у два периода, у току пролећа и јесени. За време високих летњих, као и ниских зимских температура активност крпеља опада.

За сузбијање се користи препарат који је регистрован од Министарстава за заштиту животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа. Препарат је безбедан по здравље људи, те грађани немају разлога за страх.

„Чистоћа” апелује на суграђане да екипама које спроводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад, као и на пчеларе да предузму потребне мере за заштиту пчела током спровођења третмана.