уторак, 16. мај 2023.

Превентивна здравствена акција у недељу на Авали

„Породица и породичне вредности представљају централно и најважније место сваког друштва јер без здраве, стабилне и одговорне породице, здравих градова нема ни друштва ни државе”, саопштено је из Дома здравља „Вождовац”. Међународни дан и месец породице – мај време је за њену промоцију, али и за озбиљне разговоре о неким изазовима.

Тим поводом позивају се грађани да 21. маја на Авали посете пункт Дома здравља „Вождовац”, који ће се налазити код Авалског торња од 11 до 15 часова (надомак Цркве Светог деспота Стефана Лазаревића).

У сарадњи са Градским заводом за јавно здравље Београд и Црвеним крстом Вождовац, грађани ће моћи да ураде дермоскопски преглед младежа и пигментних лезија, затим ЕКГ мониторинг, да добију савете лекара, психолога, логопеда, преконтролишу крвни притисак, измере вредности шећера у крви, пулс и БМИ, те попуне тест „Колико сте физички активни” и „Никотинска зависност”. Такође, моћи ће да добију савете о правилној исхрани, свакодневној физичкој активности, као и информације о штетности удисања дуванског дима, прекомерне конзумације алкохола и психоактивних супстанци. Осим тога, имаће прилике да добију и савете о очувању менталног здравља, избегавању сувишног излагања сунцу, заштити од крпеља, затим да се едукују о кардиопулмоналној реанимацији, али и да присуствују демонстрацији утицаја ПАС-а на безбедност у саобраћају.

„Природа је бесплатни лек који не користимо довољно. Боравак у природи смањује ризик од преурањене смрти, срчаног удара, гојазности, смањује ниво анксиозности, побољшава расположење. Људи који више времена проводе у природном окружењу мање су склони депресији, имају нижу концентрацију хормона стреса, нижи пулс и притисак, бољу функцију имуног система, осећају се боље, смиреније, срећније. Отклањање фактора ризика или њихово значајно смањење представља пример активне заштите здравља, бриге о здрављу и правовремене превенције обољења чију појаву ти фактори убрзавају и појачавају. Зато размислите да ли својим начином живота трошите и смањујете резерве здравља и да ли довољно чините да очувате и унапредите своје здравље и породице у целини”, наведено је у саопштењу из овог дома здравља.