уторак, 16. мај 2023.

Бесплатан концерт у Историјском музеју

Историјски музеј Србије и удружење „Unica Аrt” позивају на бесплатни концерт на којем ће наступити гости из Италије – вибрафониста Андреа Сараћино, флаутиста Пасквале Риналди и гитариста Леонардо Рекиа. Концерт ће се одржати у петак, 19. маја, у 20 часова.

Шеснаести концерт у оквиру треће сезоне циклуса „Музиком кроз музеј” реализује се у оквиру манифестације „Музеји за 10” која овогодишњом темом „Музеји, одрживост и благостање” подсећа да су ове институције од поверења важни чиниоци у нашем заједничком друштвеном ткиву јер су на јединственој позицији да подстакну позитивне промене. „Постоји много начина на које музеји могу допринети постизању циљева одрживог развоја, од подршке климатским акцијама и неговања инклузивности до суочавања са социјалном изолацијом и побољшања менталног здравља”, наведено је у саопштењу Историјског музеја Србије.

Концерт се одржава под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Секретаријата за културу Града Београда.

На програму су композиције Пјацоле, Иберта, Мачада, Виља-Лобоса, Гленворта, Фиљоле, Чика Корије и Андерсонова обрада композиције „Буре” од Јохана Себастијана Баха. Осим њих, као већ препознатљива особеност концерата у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј”, биће изведена и композиција изненађења из музичке архивске грађе Историјског музеја Србије.

Због ограниченог броја места, заинтересовани грађани који желе уживо да присуствују концерту треба да резервишу место на број телефона 064/8581-296 од 12 до 19 часова. Сви који нису у могућности да присуствују концерту, односно да благовремено резервишу место, биће у прилици да погледају концерт на Јутјуб каналу Историјског музеја Србије већ у суботу, 20. маја. Такође, на овом каналу налазе и снимци свих претходних концерата из циклуса.