понедељак, 22. мај 2023.

Градоначелник Шапић потписао Уговор о донацији Европске уније за реконструкцију Хитне помоћи

Градоначелник Александар Шапић потписао је данас у Старом двору Уговор о донацији Европске уније за реконструкцију Градског завода за хитну медицинску помоћ у Београду. Уговор је потписао је и регионални директор ЕБРД-а за Западни Балкан Матео Коланђели.

Шапић је том приликом исказао велику част што ће се након дугог низа година реализовати уговор који подразумева управо потписану донацију од 8,8 милиона евра и раније уговорени кредит од пет милиона евра од ЕБРД-а, намењених за обнову овако важне здравствене установе.

– Драго ми је да је ова градска управа успела да заврши неке административне ствари које су биле до нас, да испоштује процедуре и уопште да дође у прилику да користи разне добробити које нам Европска унија омогућава, уз помоћ ЕБРД-а. Надам се да ова инвестиција неће бити последња и очекујемо да сличних буде још у наредном периоду. Учинићемо све да оправдамо поверење и испунимо услове да се сарадња настави, али што је најважније, да наши грађани од тога имају велику корист – истакао је Шапић.

Он је подсетио да у објекат Хитне помоћи, откада је изграђен 1957. године, није озбиљније инвестирано, упркос великој важности ове здравствене установе.

– Прошло је скоро четири године откада се Београд придружио „зеленим градовима” и дочекали смо моменат да смо спремни за овако велику реконструкцију, која ће значити већу енергетску ефикасност. Сигуран сам да ће зграда Хитне помоћи бити онаква каква доликује европској метрополи какав је Београд – рекао је Шапић, захваливши представницима ЕУ и ЕБРД-а на подршци.

Матео Коланђели је нагласио важност сарадње са Србијом управо у сегменту заштите животне средине.

– Објекти с високом енергетском ефикасношћу после извесног времена „отплаћују сами себе” и од велике су користи за станаре и кориснике, чистији су и удобнији – појаснио је Коланђели.

Захвалио је градоначелнику јер је, како је навео, омогућио услове да се потпише уговор и да се слични пројекти развијају и у другим градовима, што је веома важно за Србију на путу ка Европској унији.

Амбасадор Европске уније Емануел Жиофре указао је на то да су Европи важни здравље људи и здрава животна средина, те да пројекат обједињује обе ове ствари. Енергетска ефикасност умањује ослањање на фосилна горива и представља најчистији начин решавања проблема климатских промена. С обзиром на то да чак 75 одсто објеката у Србији није енергетски ефикасно, важно је да се што више иде у овом смеру, истакао је Жиофре.

Присутнима су се на догађају обратили и министарка за европске интеграције Тањa Мишчевић, као и министарка здравља Даница Грујичић.

Тања Мишћевић је указала на велике предности оваквог пројекта, али и на то да „партнерство са Европском унијом није само у цифрама већ и у конкретној помоћи грађанима”. Пројекат ће бити реализован у наредне две године и то у два дела објекта, казала је она, чиме ће се унапредити брзина одговора на позиве. Додатак ће бити и нова, савремена пријемна соба, али и могућност дуплирања пријема позива у унапређеном кол центру.

Министарка Грујичић је оценила да је ово пример како треба да изгледа партнерство између Србије и ЕУ. Прецизирала је да ће се реконструкција обавити на дванаест хиљада квадрата, те да ће се у првој фази обновити постојећи простор, а у другој доградити едукативни центар. У овом центру, навела је она, обучаваће се лекари, медицинско особље, али и возачи, да би могли да укажу „напредну прву помоћ”.

Догађају су присуствовали државни секретар Министарства здравља Александар Стефоски, као и главни урбаниста Марко Стојчић.

 

Напомена: Видео материјал са догађаја, покривалице и обраћање градоначелника, можете преузети на следећим линковима:

https://wetransfer.com/downloads/ac94537d4b96562596dfe2146b307dae20230522140125/7a58152a3aec07a3788f559ec564d21120230522140125/3224d3

https://wetransfer.com/downloads/e6152604c98deaec9bd180b35a5d9ab420230522140136/3e9bd689c7200d677b45f1aaa62fad6720230522140136/7e9cf9