среда, 24. мај 2023.

Стручни скуп на тему бриге и развоја услуга за старије

Градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић присуствовала је данас стручном скупу на тему „Тренд развоја услуге дневног боравка у клубовима за старија лица ка увођењу система квалитета”, одржаном у Градској управи Града Београда. Скупом је обележено педесет година постојања Радне јединице „Дневни центри и клубови” у оквиру Геронтолошког центра Београд.

Александра Чамагић је у име домаћина пожелела добродошлицу колегама из читаве земље, наглашавајући важност размене искустава на оваквим скуповима.

– Трудићемо се да мрежу клубова за старе додатно унапређујемо садржајима и да је проширујемо, јер очигледно је да нам је као друштву потребно да се држимо на окупу, да од старијих учимо и да оснажујемо породицу. Енергија у клубовима је добра и позитивна, а искуства која стари преносе и те како су обострано важна. Много корисних и паметних ствари у њима може да се чује – навела је Чамагићева.

Прецизирала је да тренутно има око 8.500 хиљада корисника, те да дневни центри и клубови пружају широк спектар услуга.

– Наша дужност као престонице јесте да се услуге повећавају, али да се не бисмо хвалили бројкама, далеко је важнији квалитет и побољшање услова рада колега којe пружају помоћ у заједници. Под тим подразумевам и услугу „помоћ у кући”, која је од изузетног значаја за старије јер они често немају никог ближег до колегиница које пружају ову услугу – казала је она.

У мрежи клубова за старе тренутно су 32 клуба, а ове године, вероватно у наредних месец дана, очекује се отварање још једног објекта, додала је градска секретарка.

– Такође, реконструисаћемо два клуба: у Лазаревцу и Обреновцу, што ми је посебно драго, јер је важно да се улаже и у рубним општинама. Брига о најстаријим суграђанима и унапређивање њиховог положаја у друштву свима нама мора да буде приоритет – поручила је Александра Чамагић.

Скуп је окупио бројне стручњаке из ове области из читаве земље, који учествују у панелима на теме „Светска искуства са дневним центрима и клубовима за старије”, „Значај услуге дневног боравка у клубовима за стара лица”, „Унапређење услуга клубова за старе у ванинституционалној заштити”, уз примере добре праксе пружалаца услуге дневног боравка у клубовима за старија лица. У раду скупа учествовао је и директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић.