среда, 24. мај 2023.

Апел „Водовода” поводом непримереног коришћења фонтана

Јавно комунално предузеће „Београдски водовод и канализација” позвало је матуранте да не улазе у градске фонтане, пре свега из безбедносних разлога, а уједно и због штете која настаје на инсталацијама фонтана у овим приликама, саопштено је из овог предузећа.

У данима са високим температурама поједини суграђани се купају у фонтанама, а неретко пуштају и своје кућне љубимце да улазе у фонтане. У таквим ситуацијама може доћи до оштећења инсталација, престанка рада фонтане, али и до повреда. У свакој фонтани постоји систем инсталација, како у виду прскалица и млазница тако и у виду струје и осветљења. Сваки овај део потенцијално може бити опасан и зато позивамо суграђане да се понашају примерено и да не улазе у фонтане. Забележили смо такође и да понекад, услед одношења, фонтане остану без воде, чиме се озбиљно угрожава њихов рад и долази до квара пумпи. Посебна оштећења на инсталацијама имамо и приликом убацивања детерџента у фонтане.

„Водовод” наводи да вода у фонтанама није проточна и да јој се додају хемикалије како би остала што дуже чиста и бистра. Због свега наведеног, вода у фонтанама није ни за пиће ни за купање. Суграђани жеђ могу да утоле на једној од 191 чесме са водом из градског водовода, а поред 42 фонтане могу да нађу уточиште од врућине.

Медији сваке године извештавају о „традиционалном” купању матураната у фонтанама без сагледавања могућих последица. „Београдски водовод и канализација” позива матуранте да ове године крај матуре прославе на неки други начин и да тако пошаљу поруку да су постали зрелији.