четвртак, 25. мај 2023.

Сарадња Општине Звездара и УСАИД-а на пројекту „Боља енергија”

Општина Звездара била је домаћин састанка поводом УСАИД пројекта „Боља енергија”, који представља петогодишњи пројекат заснован на унапређењу енергетске ефикасности и коришћењу обновљивих извора енергије на нивоу општина, саопштено је из ове општине.

Састанку су присуствовали чланица Већа општине Звездара Гордана Мишев, представница пројекта „Боља енергија” Анкица Бубалов, председница компаније Е3 International и експерт за одрживо финансирање на пројекту „Боља енергија” Бони Норман, као и Гојко Шурбатовић из Секретаријата за енергетику.

Звездара је изабрана као пилот-општина која ће сарађивати на пројекту „Боља енергија” током ове године. Циљ овог пројекта је да се реши питање енергетске ефикасности, недостатка подстицаја и ограничених инвестиција у области обновљивих извора, затим питање неефикасног коришћења енергетских ресурса, као и слабо заступљене употребе обновљивих извора енергије.

На састанку се дискутовало о избору стамбених заједница које су достављале пријаве за програм који ће пружити подршку путем израде концептуалних решења примене енергетске ефикасности (ЕЕ) и обновљивих извора енергије (ОИЕ) нових технологија, а затим подржати реализацију енергетске санације изабраних стамбених зграда.

Сарадња на УСАИД пројекту „Боља енергија” велики је корак унапред када су у питању активности на којима Градска општина Звездара ради заједно са Градом и министарствима како би се изашло у сусрет житељима Звездаре када је реч о енергетској ефикасности.