четвртак, 25. мај 2023.

Шапић: После петнаест година традиција враћена у Стари двор

Традиција ломљења славског колача после петнаест година враћена је у Стари двор, где се градоначелник Београда Александар Шапић заједно са српским патријархом Порфиријем обратио званицама на пријему поводом градске славе – Спасовдана. Градоначелник, који је овогодишњи домаћин славе, истакао је да је Спасовдан слава свих Београђана. 

– Изузетно сам срећан што смо се, поред пет стотина година дуге традиције слављења Спасовдана, вратили још једној после петнаест година, а то је да се слава обележава на овај начин и на овом месту. Трудићемо се да негујемо наше традиционалне, православне, српске вредности, јер онај ко то не чини, не може да иде напред. Често се повлачи паралела између традиције и ретроградности, али то су потпуно два различита појма. Без очувања онога што нам је свима помогло да будемо то што јесмо, не можемо да идемо напред, да квалитетно васпитавамо наша поколења нити да се надамо бољитку у друштву – рекао је Шапић, пожелевши свима добродошлицу у заједничку кућу, са жељом да још много слава у здрављу прославимо. 

Градоначелник је истакао да је садашњи тренутак по много чему тежак за српско друштво. 

– Оно што нас је очувало свих ових векова јесте Српска православна црква, наша матица, те треба да се поново око ње окупимо и да покажемо да ће српски народ одговорити и овом изазову као што је то успевао у изазовима свих времена кроз које је пролазио – навео је Шапић. 

Патријарх Порфирије је пожелео да Бог свој благослов пошаље на све нас и да нам, пре свега, подари мир како унутрашњи тако и мир међу нама, а потом читавој својој творевини. Он је подсетио да је Вазнесење Христово установљено за славу Града Београда пре 520 година, у време деспота Стефана Лазаравића. 

– Славећи славу, славимо Бога и молитвом се Богу обраћамо да у свему оном што је практично и што смо успели као људи да учинимо буде истинског и правог благослова. Тако је Бог присутан међу нама. Божански поредак није ништа друго него љубав, а у томе је све речено, јер она пре свега подразумева заједницу, да ја не постојим без другога и да је он смисао мога живота – рекао је патријарх. 

Спасовданска литија ове године се одржава у вечерњим сатима. Формирање литије је испред Вазнесењске цркве, одакле се креће у 19 часова централним градским улицама до Храма Светог Саве. Кивот с моштима Светог владике Николаја први пут биће ношен на челу литије. 

 

Напомена: Обраћање градоначелника Александра Шапића и покривалице са догађаја могу се преузети на линку 

https://wetransfer.com/downloads/2577652a1e362bbe36c3684e3b47b0f020230525133812/1731f8b9941218c469d83f03ea4ea1f420230525133812/012ebc11