четвртак, 1. јун 2023.

Велика акција чишћења приобаља на Међународни дан реке Саве

Заменица градоначелника Весна Видовић учествовала је данас у име Града Београда у акцији чишћења савског приобаља поводом Међународног дана реке Саве, који се обележава 1. јуна. Јавно водопривредно предузеће „Србијаводе”, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде – Републичком дирекцијом за воде, Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и Општином Савски венац, као и јавним предузећима и компанијама, организовало је ову акцију на локацији од Чукаричког рукавца, испод Моста на Ади, па све до Речне полиције. Учешће су узели и представници Секретаријата за заштиту животне средине, као и деца која су на почетку симболично пустила у небо плаве хелијумске балоне.

– Београд има богатство и привилегију да се налази на две велике међународне реке, на Сави и Дунаву. Зато данас користимо прилику да поводом Међународног дана реке Саве подигнемо свест код свих грађана, како код оних најмлађих тако и код оних најстаријих, да брину о нашим рекама и да одржавају наше приобаље чистим. Најмлађи ће данас имати радионице едукативног карактера, где их учимо на који начин да брину о нашим рекама, али је важно да свест о томе подижемо код свих – рекла је Весна Видовић.

Она је нагласила да у великој акцији чишћења приобаља учествују градска предузећа.

– Ту су радници јавних комуналних предузећа „Зеленило – Београд” и „Градска чистоћа”, који и иначе свакодневно брину да нам град и реке буду чисти, а данас посебно подржавају акцију – навела је Весна Видовић.

Заменица градоначелника се осврнула на важност пројеката изградње фабрика за прераду отпадних вода.

– Град Београд, иако велики европски град, нема ниједну фабрику за прераду отпадних вода и због тога нам је то важно. Изградња прве фабрике започеће већ крајем лета ове године, а изградњом свих пет фабрика биће покривен читав Београд, тако да се отпадне воде више неће директно изливати у наше реке. Трудимо се да водимо рачуна о животној средини и екологији, како би Београд био што чистији и здравији – рекла је Видовићева.

Директор ЈВП-а „Србијаводе” Горан Пузовић прецизирао је да акција обухвата чишћење локације на Чукаричком рукавцу и око њега, те је позвао све грађане добре воље да се прикључе овој акцији.

– Један од посебних циљева ове акције јесте правилно поступање са отпадом јер ће прикупљен отпад бити адекватно разврстан, одложен и рециклиран или компостиран – истакао је Горан Пузовић.

Он је нагласио да ће за Међународни дан реке Саве бити организован низ едукативних радионица, спортских активности, онлајн платформа о очувању река, а све ће бити прилагођено деци различитих узраста. Деца вртићког узраста и млађих разреда основне школе имају прилику да на занимљив начин уче о битним појмовима као што су реке, поплаве, загађење, отпад и рециклажа.

Међународни дан реке Саве се обележава сваке године 1. јуна, с циљем да се промовише значај ове реке за све земље у њеном сливу. Наша земља је равноправни члан и потписница Међународне комисије за слив реке Саве (ISRBC), а ЈВП „Србијаводе” активно учествују у раду ове комисије у свим експертским групама.