петак, 2. јун 2023.

Забрањен улаз моторним возилима на гробља на Задушнице у суботу

Јавно комунално предузеће „Погребне услуге” Београд апелује на грађане да за одлазак на гробље на Задушнице, 3. јуна, уместо својих аутомобила, користе градски превоз.

У суботу, 3. јуна, неће бити допуштен улаз моторним возилима на гробља у надлежности ЈКП-а „Погребне услуге” Београд од 7 до 15.30 часова. Капије гробаља за улаз моторних возила биће отворене од 15.30 часова.

На Новом, Централном, Земунском, Топчидерском, Бањичком и Старом бежанијском гробљу је на снази потпуна забрана уласка за аутомобиле на Задушнице.

Наредног дана, у недељу, 4. јуна, капије гробаља за улаз моторних возила биће отворене од 7 до 19 часова, осим на Новом, Централном, Земунском, Топчидерском, Бањичком и Старом бежанијском гробљу.

За посетиоце који се теже крећу и старије суграђане, на највећим градским гробљима: Лешћу, Орловачи и Новој Бежанији обезбеђена су три комфорна минибус возила са климатизацијом која ће их превозити бесплатно. Организовани превоз на Задушнице саобраћаће у одређеним интервалима, од 7 до 15 часова, од улазне капије до најудаљенијих парцела.

На Новом, Централом и гробљу Збег, у суботу, 3. јуна, биће организован превоз службеним аутомобилима предузећа од 7 до 15 часова, наводи се у саопштењу ЈКП-а „Погребне услуге”.

Из овог комуналног предузећа такође апелују на посетиоце гробаља да приликом посете гробним местима буду опрезни и да се не наслањају на споменике.

Током редовне контроле стабилности споменика, стручне екипе предузећа утврдиле су да има доста споменика који су нестручно подигнути, дотрајали и нестабилни, тако да би у случају наслањања и механичког притиска на њих могло доћи до њиховог пада и повређивања присутних лица.

Посебно се скреће пажња родитељима са малом децом да воде рачуна о њиховом кретању и да се не одвајају од њих приликом посете гробљу. На гробљу је забрањен приступ деци млађој од десет година без пратње одраслог лица.

Моле се посетиоци, уколико уоче опасност од пада споменика, да о томе обавесте Управу гробља.