понедељак, 5. јун 2023.

Стари начин одлагања отпада у депонији „Винча” одлази у заборав

Поводом Светског дана заштите животне средине, градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић обишла је данас постројења у којима се добија топлотна и електрична енергија из комуналног отпада, постројење за добијање електричне енергије из депонијског гаса, постројење за третман грађевинског отпада и постројење за третман процедних вода, као и нову санитарну депонију комуналног отпада и инертног отпада у оквиру комплекса депоније „Винча”. 

Она је том приликом истакла да је у току завршетак друге фазе комплетног пројекта депоније „Винча”, као и покретања система топланe и енергане. То је, како је истакла, некадашња „црна тачка” у Европи, која је ту постојала више од 40 година, а сада је сива и све више се приближава зеленој. 

– Очекује се да ће у октобру започети производња топлотне и електричне енергије из нашег комуналног отпада. Комплетно је урађен топло-далековод Коњарник–Винча и тих девет километара су већ у својој функцији – рекла је Вилотијевићева.

Она је нагласила да је овај пројекат 2019. године проглашен најбољим еколошким пројектом у Европи.

– Сертификат који смо за тај пројекат добили од Европске уније (Gold standard sertifikat) омогућиће да Град Београд добија 500.000 евра годишње за његову реализацију. Београђани на данашњи дан треба да буду свесни да је стара депонија „Винча”, односно стари начин одлагања отпада отишао у заборав – истакла је градска секретарка за заштиту животне средине.

Она је навела да се данас може видети шта је све урађено у прве две фазе пројекта на комплексу депоније „Винча”, а посебно како функционише рециклажни центар, где стиже сав грађевински отпад чијом прерадом се добија агрегат који је добио сертификат и може да се користити за некатегорисане путеве.

– На Светски дан заштите животне средине можемо да кажемо да је Град Београд изузетно одговоран према својим суграђанима – истакла је градска секретарка.

Обиласку постројења у депонији „Винча” присуствовали су представници компаније „Бео чиста енергија” и из осталих јавних комуналних предузећа, те сарадници Секретаријата за заштиту животне средине.

Напомена: Видео-материјал може се преузети са сајта Infobiro.tv