петак, 7. јул 2023.

Бесплатне еколошке пешачке туре на Великом ратном острву

Градска општина Земун наставља реализацију пројеката који промовишу Земун као природну оазу и срце еколошког туризма Београда. Током јула и августа грађани ће бити у прилици да уживају у упознавању занимљивости које пружа Велико ратно острво, као нетакнути бисер природе, Дунавска ада на ушћу Саве у Дунав и заштићено природно добро, површине 211,38 хектара, саопштила је ова градска општина.

У пратњи водича из Градске општине Земун, у току бесплатне пешачке еко-шетње посетиоци ће бити упознати са историјатом острва, режимима заштите, разноврсним биљним и животињским светом острва, а посебно аутохтоним и угроженим врстама, специфичностима, али и опасностима које прете од загађења животне средине, уношења инвазивних врста, претераног коришћења, урбанизације…

Након шетње „стазом здравља”, у зеленом амфитеатру ће се дискутовати о заштити природе и природним вредностима острва и реализовати шаљиви еко-квиз и еко-радионице за децу.

Туре ће се одржавати суботом од 9 до 12 часова, а место окупљања је на изласку са понтонског моста на плажи Лидо, од 8.30 до 9 часова.

Потребно је понети флашицу воде, шешир или качкет, и имати адекватну обућу и одећу за боравак у природи.

Такође, учесници еко-тура свој боравак на острву могу наставити на плажи Лидо где је обезбеђено све што је неопходно за удобан боравак на обали Дунава.

Из ове општине апелују на учеснике еко-тура да се придржавају концепта, да не напуштају групу и да прате инструкције водича, како би се избегли „сусрети” са дивљим свињама. Такође, позивају грађане да се пријаве и искористе бесплатне програме које ова општина организује.

Пријаве се могу вршити путем бројева телефона 011/2197-985 и 062/8018-892, сваког радног дана од 7.30 до 15.30 часова, или на имејл-адресу tanja.kukobat@zemun.rs, наводи се у саопштењу.