уторак, 12. септембар 2023.

Свечани дефиле Кнез Михаиловом поводом обележавања „Дана традиције”

Заменица градоначелника Весна Видовић позвала је данас све Београђане да учествују у манифестацији „Дан традиције”, која ће се одржати 15. септембра.

Трећа по реду манифестација „Дан традиције”, под покровитељством председника Републике Србије, одржаће се на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у организацији Дечјег културног центра Београда и Удружења кореографа народних игара Србије, а уз подршку Градске управе Града Београда, Министарства културе Републике Србије, општина Стари град и Нови Београд, Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда.

На конференцији за новинаре одржаној тим поводом у Дечјем културном центру, заменица градоначелника истакла је да ће манифестација бити посвећена нашим најмлађима и да је веома важно да децу учимо нашој историји, традицији и култури.

– Желимо да се поносе својом заставом и химном, да воле своју земљу и буду поносни што су рођени и одрастају у Србији. Град Београд ће увек подржати овакве манифестације и захвални смо Дечјем културном центру на труду и посвећености овом циљу. У петак нас очекује свечани дефиле Кнез Михаиловом улицом у народним ношњама и са заставама Србије, а на Тргу републике биће организован програм са различитим радионицама. „Дан традиције” представља једну од најлепших манифестација коју Београд има и зато позивам све Београђане да у петак од 11 часова дођу у Кнез Михаилову улицу, подрже манифестацију, учествују у њој и на тај начин дају свој допринос обележавању великог српског празника – рекла је Весна Видовић.

Програмска директорка ДКЦ-а Леонтина Вукомановић указала је да ће поворку чинити деца из ПУ „Дечји дани”, деца основних школа из Новог Београда и Чукарице, као и ширег градског језгра. Поред припремљених радионица за децу, у току је и наградни конкурс који се сваке године одржава у сарадњи са туристичким организацијама Београда и Србије.

– На том конкурсу деца кроз ликовну уметност и писану реч налазе свој израз и везују прошлост и садашњост кроз огледало предака – рекла је Вукомановићева и позвала све који буду дошли на манифестацију да са собом понесу неки детаљ који подсећа на историју нашег народа.

Наиме, у сусрет манифестацији, од 11. до 14. септембра, у Дечјем културном центру Београда одржаће се радионице веза, графике и дигиталне уметности са темом средњовековног српског орнамента. Изложба радова насталих на тим радионицама биће постављена на штандовима испред бине на Тргу републике 15. септембра, која ће заједно са креативним радионицама чинити пратећи програм манифестације „Дан традиције”.

Присутнима су се обратили и представници туристичких организација Београда и Србије, а Миодраг Поповић, директор ТОБ-а указао је на значај националне заставе као симбола слободе и националног јединства, позвавши све посетиоце да са собом понесу овај симбол Републике Србије. О припремама за празник на територији целе републике говорио је председник Удружења кореографа народних игара Србије, чији чланови ће учествовати на обележавању овог празника, а присутнима су се обратили и представници Општине Стари град и ПУ „Дечји дани”.