понедељак, 18. септембар 2023.

Град Београд посебну пажњу посвећује најмлађима и онима који раде са децом

Град Београд посебну пажњу посвећује најмлађима, али и онима који раде са децом, а то показују одлуке о повећању плата запослених у предшколским установама, као и бесплатни вртићи и уџбеници за основце и предшколце, изјавила је заменица градоначелника Весна Видовић.

Она је гостујући на ТВ Хепи рекла да је веома важно да се врати углед просветним радницима, као и свима онима који раде са нашом децом.

– Постоје различити начини за то, а један од њих је и материјални део. Што се тиче повећања плата, Влада Србије донела је одлуку да се од 1. септембра плате запосленима у просвети, а осим тога и медицинским сестрама и неговатељицама, повећају за пет и по одсто. На последњој седници Скупштине Града Београда ребалансом буџета предвиђено је да се основица зараде у предшколским установама у Београду повећа за 16 одсто. До сада је увећана за шест, а биће и за додатних 10 одсто. То значи да ће највећи број запослених у предшколским установама имати плату око 100.000 динара, а то је почетна плата без додатака – прецизирала је Видовићева.

Она је подсетила да су раније биле велике листе чекања за упис у вртиће, али када је Град увео субвенције за приватне вртиће доста се тога променило.

– Данас имамо око 80 хиљада малишана у београдским вртићима. Од овог септембра вртићи су бесплатни, односно за децу која иду у државне вртиће боравак у истим је бесплатан, а када је реч о приватним вртићима Град субвенционише економску цену државног вртића – рекла је заменица градоначелника.

Према њеним речима, бесплатни уџбеници, као и бесплатни вртићи представљају велику олакшицу за кућни буџет, поготово ако породица има више деце за коју у септембру треба издвајати доста новца.

– Комплет уџбеника кошта до 20.000 динара, а осим тога издатак су и школски прибор и доста других ствари које не могу да се одложе. Нама као Граду Београду циљ је био да у септембру, када су трошкови повећани, растеретимо родитеље, што су грађани и подржали. Ако желимо више деце онда треба да обезбедимо да породице могу то економски да издрже – закључила је Видовићева.