уторак, 19. септембар 2023.

Обилазак млина „Сувобор” у оквиру манифестације „Дани европске баштине”

Завод за заштиту споменика културе града Београда, у оквиру манифестације „Дани европске баштине”, организује у суботу, 23. септембра, стручно вођење и обилазак млина „Сувобор” у Обреновцу, саопштено је из ове установе.

Ова по свему занимљива грађевина индустријске архитектуре са почетка 20. века и данас плени својом монументалношћу и један је од ретких примерака млина који је доскоро био у функцији, а који данас представља изузетну вредност и због тога је у фокусу истраживања и проглашења за споменик културе. Уз причу стручних сарадница Завода етнолога-антрополога Анђелије Милашиновић и архитекте Бојане Савић, која завире у некадашњи свет производне индустрије у Србији, заинтересовани ће моћи да обиђу сачуване машине за прераду и паковање жита.

Машински млин је почео са радом 1908. године, а Акционарско друштво „Сувобор” га је купило 1922. године. Гости на овом путовању биће и представници Удружења „Баштинар” из Перлеза који су од свог млина, истог типа и начина градње, направили културну станицу.

Након обиласка млина планирана је краћа шетња Обреновачком чаршијом, односно Улицом Милоша Обреновића. Посетиоци програма ће имати прилику да чују о историјату насеља и чаршије, као и о најзначајним објектима, али и о томе како је Обреновац добио име и стекао статус вароши.

Окупљање и полазак је на стајалишту за туристичке аутобусе, Пионирски парк, у 10 часова. Због ограниченог места у аутобусу обавезно је пријављивање путем имејл-адресе: andjelija.milasinovic@beogradskonasledje.rs.