понедељак, 25. септембар 2023.

Никодијевић: Развој Београда значајно убрзан кинеским инвестицијама

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић присуствовао је данас отварању „Економско-трговинског форума Шангај–Србија” у просторијама Привредне коморе Србије.

Никодијевић је непосредно пред почетак форума угостио делегацију Шангаја у Старом двору. Кинеску делегацију предводио је Ху Венронг, председник Шангајског комитета кинеске народне политичке консултативне конференције.

Никодијевић је истакао важност добрих политичких и економских односа Србије и Кине. Он је подсетио да је у Београду на снази велики инвестициони циклус који је незамислив без помоћи НР Кине.

– Највећи инвестициони циклус у Београду у последњих 50 година, који је почео пре десетак година, неодвојив је од успешне сарадње Србије и Кине. Сви велики инфраструктурни пројекти који су реализовани, али и они који су у току, везани су за велике кинеске компаније и финансијску помоћ НР Кине. Подсетићу да је обилазница око Београда грађена 30 година, а да смо је, поново уз велику помоћ кинеских компанија, недавно „отворили” до Бубањ потока, па преостаје још само повезивање с Панчевом. Ту ће нам такође поново бити потребна помоћ, будући да нас очекује изградња мултифункционалног друмско-железничког моста преко Дунава код Винче. Такође, актуелан је пројекат топлодалековода Нови Београд – Обреновац, који датира још из 1995. године, али који такође без помоћи пријатеља из Кине не бисмо могли да реализујемо. Почела је реализација изградње београдског метроа, који представља вишедеценијски сан Београђана. Направљена је финансијска конструкција, почела је изградња депоа, а надам се да нас ускоро очекује и копање тунелских цеви, уз технологију коју добијамо управо из Кине. Не би требало заборавити ни изградњу брзе пруге Београд – Нови Сад, која ће, надам се, следеће године „стићи” до Суботице, а за 18 месеци, ако све буде према очекивањима, требало би да пруга споји Београд и Будимпешту. Ти пројекти Београд стављају у ред модерних и развијених градова – рекао је Никодијевић.

Он је истакао да је на састанку у Старом двору договорено да се кинеским привредницима презентују планирани велики инфраструктурни пројекти који су планирани за будућност.

– Очекује нас изградња комплекса за изложбу „Експо 2027” у Сурчину, као и изградња националног стадиона. Општина Сурчин представља правац даљег ширења Београда и сигурно је да нас на тој општини очекују нови инвестициони циклуси. Такође, познато је да нас очекује изградња тунела од Економског факултета до Панчевачког моста, јер део саобраћаја морамо преселити под земљу. Други тунел који је у плановима повезао би Мост на Ади са Аутокомандом. У вези са тим већ разговарамо с одређеним кинеским компанијама и надам се да следеће године можемо да почнемо са његовом реализацијом. Када је зелена агенда у питању, требало би да Београд добије фабрику за прераду отпадних вода, као и пет мањих за ободне делове града. За тај пројекат ће нам сигурно бити потребна помоћ, како технолошка тако и финансијска – додао је Никодијевић.

Он је као важан сегмент сарадње поменуо и туризам, као и све већи број кинеских туриста који долазе у Београд.

– Београд је током последњих година постао једна од најзначајнијих туристичких дестинација за госте из Кине. Један од приоритета по том питању је свакако директна авионска линија између Београда и Шангаја, која би, осим за туризам, умногоме значила и привредницима. Београд и Шангај су од пре пет година градови побратими, што ћемо заједнички обележити у новембру у Шангају. Добре политичке односе требало би да прате економски и привредни – закључио је Никодијевић.

На отварању форума присутнима су се обратили директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Михаило Весовић, као и државни секретар у Министарству унутрашње и спољне трговине Стеван Никчевић, председник Шангајског комитета кинеске народне политичке консултативне конференције Ху Венронг, као и отправник послова и министар-саветник Амбасаде Кине у Србији Џанг Џе.

Током трајања форума потписан је Споразум о стратешкој сарадњи између Привредне коморе Србије и Федерације индустрије и трговине Шангаја.