уторак, 14. новембар 2023.

Шапић: Искуство најстаријих суграђана је важан друштвени ресурс

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић свечано је у Старом двору отворио 21. фестивал стваралаштва старијих – „Златно доба” и поручио да њихово животно искуство представља изузетно вредан друштвени ресурс.

– Термин „најстарији суграђани” најрадије бих заменио термином „најискуснији суграђани”, јер живимо у времену када се све што је старо третира другачије. Искуство које долази са годинама суштински је важно и представља највећу вредност наших сениора. Из књига се може нешто научити, али без животног искуства нема истинског знања. Због тога сам се увек радо, када год сам био у прилици, одазивао позивима на догађаје у вези са најискуснијим суграђанима. У питању је увек посебна енергија и због тога желим да вам искажем поштовање и захвалим што сте нам омогућили да живимо у Србији каква је данас – рекао је Шапић.

Присутнима је пожелео добро здравље и рекао да би требало да са свима поделе оптимизам и ентузијазам који их краси, јер, како је рекао, управо то недостаје млађим генерацијама.

– Млади који се угледају на старије и њихово огромно животно искуство сигурно ће лакше „ходати кроз сопствени живот”. Желим свима добро здравље, пуно среће и лепо расположење – поручио је Шапић.

Вршилац дужности помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Марина Видојевић истакла је да смо данас окупљени да бисмо, како је рекла, прославили богатство и разноликост стваралачког духа.

– Овај фестивал није само манифестација креативности, већ је израз поштовања према онима који су проживели многе године и донели са собом искуство и мудрост. „Оствари право на стваралаштво” није само тема овогодишњег фестивала већ је и позив свакоме од нас да цени и подстиче стваралаштво међу старијом генерацијом – рекла је Марина Видојевић.

Директор установе Геронтолошки центар Београд Срђан Димитријевић изразио је захвалност Граду Београду који је покровитељ 21. фестивала стваралаштва старијих „Златно доба”.

– Фестивал је конципиран као креативни одговор на отуђеност и својеврсни позив на повратак активном животу, друштвеном напретку, дијалогу и разумевању међу људима – рекао је Димитријевић.

Догађају је присуствовао вршилац дужности секретара за социјалну заштиту Града Београда Петар Јорданов.

Видео материјал са догађаја може се преузети са линка

https://wetransfer.com/downloads/d8bc90c081406b4aefbb5e5be07c1edd20231114140101/3b8698d2f4f0dcd0761b55320b124c7b20231114140119/84bb44