понедељак, 20. новембар 2023.

Међународни дан детета – 20. новембар

Сваког 20. новембра, од 1954. године, у свету се обележава Међународни дан детета. Ово је идеална прилика да се сви заједно подсетимо на своје обавезе према деци, саопштено је из Секретаријата за здравство.

Свако дете има право на живот, опстанак, да буде заштићено од злостављања и занемаривања, те право на здравствену и социјалну заштиту, образовање, одрастање у безбедном и сигурном породичном окружењу, али и на љубав и разумевање. Брига о здравственој заштити мајке и детета и имплементација мера популационе политике на територији града Београда један је од приоритета бриге о јавном здрављу Секретаријата за здравство.

Међутим, на том захтевном путу да читава насеља и наш гад учинимо инклузивним, безбедним, прилагодљивим и одрживим, родитељима и онима који брину о деци потребна је подршка. Зато смо наставили да финансирамо рад Телефонског саветовалишта „Хало беба”, за шта је у овој години издвојено чак тринаест и по милиона динара.

„Хало беба” је 24-часовно телефонско саветовалиште за помоћ и подршку породицама са трудницама, породиљама, новорођеним бебама и малом децом који живе у Београду и широм Србије. У Дежурном центру, као носиоци активности, раде посебно едуковане струковне медицинске сестре из домова здравља, а као стручни консултанти учествују и лекари специјалисти из области педијатрије, гинекологије, дечје психијатрије, као и стручњаци из области јавног здравља.

Саветовалиште помаже родитељима у доношењу одлука везаних за здравље, правилну исхрану, негу, раст и развој деце, пружајући адекватне и правовремене информације, поруке и савете.

Осим саветовања, „Хало беба” има значајну улогу у Београду у координацији рада поливалентне патронажне службе из домова здравља у циљу благовременог обављања кућних посета породиљи и новорођенчету.

У току ове године остварено је више од осам хиљада контаката патронажне службе са породиљама, односно њиховим породицама, а савети су пружани у више од 75 хиљада позива у вези са здрављем и развојем деце, односно одговорено је на више од 91 хиљаду разлога/питања.