четвртак, 30. новембар 2023.

Шапић: Програм БГ праксе постао својеврстан бренд Града Београда

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обратио се данас полазницима универзитетске радне праксе на свечаном пријему у згради Старог двора и том приликом поручио да је ова сарадња Града и Београдског универзитета већ постала прави бренд нашег града. 

– Морамо да покажемо поштовање према онима који су увели БГ праксу, а ово је 12. генерација полазника и апсолутно се слажем да нешто што је на неки начин постало бренд, као једна врста услуге Града Београда, треба да унапређујемо. Нема ништа лепше него када млади људи, након стицања теоретских знања, добију прилику да то знање покушају да имплементирају кроз праксу и да им то буде први озбиљан корак за оно што се зове прави живот – рекао је Шапић.

Он је студентима практикантима пожелео пуно среће у даљем раду и животу, те додао да се нада да је Градска управа испунила њихова очекивања. 

– Наравно да увек треба бити што више отворен ка младим људима и треба им на почетку толерисати неке ствари, јер не постоји тај који се научен родио, нити се може нешто постићи у животу, а да се на том путу не направе и неке грешке. Некада ми се чини да је наше друштво престрого према младим генерацијама и генерацијама које долазе. Зато, докле год о неким стварима будем могао да одлучујем, свакако ћу се трудити да помогнем и подржим не само ову већ и неке нове идеје које буду долазиле са Београдског универзитета. Пре свега мислим на стицање тог практичног знања, јер што пре уђете у праксу било које врсте, пре ћете се снаћи у реалном животу. Нека вам је са срећом на послу којим ћете се у будућности бавити. Многи од вас ће можда завршити унутар Градске управе или ће бити на другим важним местима читавог државног система, а неки у приватним водама, али се надам да ће се ова врста сарадње између Града Београда и Београдског универзитета још више унапређивати у будућности – рекао је Шапић. 

Проректор за наставу Универзитета у Београду, професор др Дејан Филиповић, истакао је да је овај универзитет развио модел БГ праксе у настојању да оствари што већу сарадњу са локалном самоуправом.

– БГ пракса је пројекат који смо први пут започели 2010. године. До сада је кроз њу прошло 2.100 студената, а један део студената се и запослио у општинским и органима Градске управе, комуналним предузећима и установама културе. Сврха програма је да студенти стекну практична знања и вештине, као и радно искуство које немају током академске каријере – рекао је проректор Филиповић и упутио захвалност председнику Привременог органа Александру Шапићу и Граду Београду на шанси да студенти прођу кроз обуку која ће им бити од велике користи у даљој каријери. 

Студенткиња Правног факултета Анастасија Спасић, која је праксу обављала у Секретаријату за социјалну заштиту, истакла је да је рад на овом месту испунио сва њена очекивања.

– За мене као студенткињу Правног факултета било је мноштво понуда, али сам се одлучила за овај секретаријат, јер волим породично право. Менторка Милена Зечевић је била доступна за сву помоћ и решавање недоумица, а и сви запослени су ми изашли у сусрет за све што ми је било потребно. Заједно смо радили на предметима, анализирали законе и та три месеца праксе су брзо прошла у позитивној атмосфери. Упознала сам се са свакодневним радом државних службеника, стекла радне навике и вештине које ће ми свакако користити у будућности – рекла је Анастасија Спасић, захваливши Универзитету у Београду и Граду Београду на прилици да учествује у програму БГ пракса.