субота, 2. децембар 2023.

Шапић: Пешачко-бициклистички мост повезаће Нови Београд и Аду, заједно са зоолошким вртом ова природна средина биће прави бисер града

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић изјавио је данас да ће изградња пешачко-бициклистичког моста, који ће спојити Нови Београд од Блока 70 до Аде Циганлије, почети на пролеће наредне године, те да ће за тај посао бити потребно око 12 месеци. 

– Тема пешачко-бициклистичког моста била је годинама уназад актуелна и никада се није урадило више од речи или мање-више идеје. Пре неколико дана потписали смо протокол о финансирању са Европском банком за обнову и развој, а вредност пројекта је између 15 и 17 милиона евра. Пешачко-бициклистички мост повезаће Нови Београд са Адом Циганлијом и омогућиће свим грађанима овог дела града, али и другима да пешке или бициклом пређу на бисер града са друге стране – истакао је Шапић.

Према његовим речима, требало би да тај мост споји не само Нови Београд са Адом Циганлијом већ и да пружи могућност грађанима овог дела града да дођу и до новог зоолошког врта, који ће бити измештен из центра града и лоциран на Ади Циганлији.

– У наредном периоду преостаје нам да решимо питање 400 – 500 породица које живе на том простору. Не желимо да они остану без крова над главом, тако да ћемо покушати свима да помогнемо, али и они морају да буду свесни да тамо живе без икаквог права, јер је Ада Циганлија заштићена зона. Како то будемо решавали, паралелно ћемо завршавати и пројекат зоо-врта. У подухвату премештања зоолошког врта немамо искуства, али ћемо ангажовати људе из Европе и света који у томе имају искуства – појаснио је Шапић.

Он је рекао да је реално да изградња пешачко-бициклистичког моста започне у току следеће године и да се заврши за 12 месеци. 

– То је лаган мост, није за возила већ само за пешаке и бициклисте. Очекујемо да ће он увелико бити готов када се буде кренуло са радовима на Ади Циганлији. Кад пребацимо зоо-врт,  то ће бити прави бисер града Београда. Нема града у Европи који тако близу центра има зоолошки врт, а који је тако увучен у природну средину. Тада ћемо добити и прилику да Калемегданску тврђаву коначно ставимо под заштиту Унеска, те да она буде заштићено културно-историјско добро. За овај мост нећемо повлачити нова средства, јер смо успели да пребацимо средства која су била опредељена за друге пројекте, а који нису успели да се реализују. Банка нам је изашла у сусрет и на томе сам им захвалан – закључио је Шапић.

Напомена: Видео-материјал можете преузети са следећег линка:

https://wetransfer.com/downloads/8932174f2e5b5dc2392d3b7de0a7b07020231202123446/81b1de589c047cb95f5f7e242c3d65d720231202123446/7ca464