недеља, 3. децембар 2023.

Шапић: Вишњичка бања добија вртић, основну школу, а проширењем Сланачког пута омогућава се добра саобраћајна веза са центром града

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић најавио је данас да ће Вишњичка бања у наредних неколико година добити нови вртић и основну школу, а у плану је и проширење Сланачког пута. Шапић је рекао да ће реализација ових важних пројеката, као и проширење саобраћајнице почети наредне године. 

– У овом делу града ниче велико насеље, град се шири, а проширена Вишњичка улица, која је жила куцавица овог дела Палилуле, већ је значајно растеретила саобраћајну комуникацију са центром – навео је Шапић.

Он је рекао да је у овом делу града и раније био проблем са школом и вртићем, као и инфраструктуром. 

– Када је у питању изградња основне школе, имовина је потпуно решена и објекат ће се простирати на површини од два хектара. Модерна школа ће бити намењена за образовање 900 деце. Следеће године улази у план и програм Града и по динамици је потребно годину дана за израду пројектне документације. Очекујемо да објекат почне да се гради крајем следеће године и након годину, годину и по дана овде ћемо имати велику школу – истакао је Шапић. 

Према његовим речима, изградња вртића је планирана тик уз школу, а намењен је за боравак 270 малишана. 

– Вртић је овом крају такође неопходан. Наредне године и тај пројекат улази у план Града. Објективно је да и његова изградња почне до краја следеће године. Одлука је донета, новац је обезбеђен и остаје само да све то реализујемо – нагласио је Шапић и додао да ће Град примењивати нови принцип који подразумева да се уз објекат нове школе гради и вртић.   

Говорећи о проширењу Сланачког пута, Шапић је истакао да се завршетак експропријације очекује почетком 2024. године, те да ће саобраћајница добити још две траке. 

– Тада ћемо имати потпуно „прокрвљен” саобраћај и добру везу са осталим деловима града – рекао је Шапић.

Он је истакао да је потписан и уговор за изградњу тунела, тако да ће за неколико година из Вишњичке бање до Новог Београда моћи да се стигне за око 15 минута. 

– Проширеном Вишњичком улицом улазите у Деспота Стефана, те одмах у тунел, затим следе два километра тунела испод центра града и онда излазите код Економског факултета директно на нови Савски мост. То ће бити вероватно највећи саобраћајни пројекат у Београду и суштински ће променити саобраћајну слику града. То ће највише и значити грађанима Вишњичке бање. Имам утисак да је овај део града био некако заборављен годинама, а објективно је на неколико километара од центра. Инфраструктурно и саобраћајно је био неадекватно повезан. Ширење Београда и број становника превазишао је инфраструктуру која је овде постојала. Мислим да сви грађани који живе овде треба да се радују – навео је Шапић и додао да се Београд неће одрећи ниједног дела града.

Напомена: Видео-материјал можете преузети са следећег линка:

https://wetransfer.com/downloads/81a51530b0c57053b73e94ee3496a52a20231203124835/4ec2658b91536d80e6daf96fcbe4489120231203124836/b1b925