петак, 15. децембар 2023.

Нова дрворедна стабла у Београду

У оквиру активности из Aкционог плана адаптације на климатске промене на територији града Београда, Секретаријат за заштиту животне средине је у сарадњи са Јавним комуналним предузећем „Зеленило – Београд” током децембра ове године обавио садњу 90 нових садница у насељу Степа Степановић. Попуњени су дрвореди у улицама Генерала Штефаника, Друге српске армије и Каплара Момчила Гаврића, саопштавају из овог секретаријата. 

Од садног материјала коришћени су кугласти млеч (Acer), црвенолисна шљива (Prunus pissardii), црвени храст (Quercus rubrа ) и липа (Tilia sp).

Град Београд је до сада посадио преко 67.000 дрворедних стабала а Секретаријат за заштиту животне средине је од тога реализовао око 3.100 садница. Спровођење пошумљавања подручја града Београда је од великог значаја не само за повећање шумовитости већ и за очување постојећих шумских ресурса, њихово обнављање и одрживо коришћење, као и за укупно подизање квалитета животне средине и заштиту биодиверзитета. Пошумљавањем се обезбеђује смањење загађености ваздуха и нивоа буке, ефикасна заштита изворишта водоснабдевања, заштита пољопривредног и шумског земљишта, смањење ерозије земљишта, побољшање климатских и микроклиматских услова, заштита угрожених станишта и друго.

Секретаријат ће и у наредном периоду одговорно приступати подизању нових и обнављању постојећих дрвореда на јавним површинама а све у складу са планским документима Града Београда.