недеља, 17. децембар 2023.

ГИК: Излазност у Београду до 14 часова 31,86 одсто

Излазност на изборима на територији града Београда је у 14 часова износила 31, 86 одсто од броја укупно уписаних бирача, саопштио је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да се на 1.180 бирачких места у Београду обавља гласање у складу са законом, као и да бирачки одбори обављају редовне дужности. Према његовим речима било је мањих неправилности, што је резултирало краћим прекидима гласања на два бирачка места.

– На бирачком месту 70 у Новој Галеници дошло је до краћег прекида гласања, од неких 15 минута, због покушаја да један бирач употреби мобилни телефон у просторији за гласање. Бирачки одбор је прекинуо гласање, позвана је полиција и недуго затим гласање је настављено. Слична ситуација била је на бирачком месту број 62 у Земуну где је гласање настављено после десетак минута, тако да на ова два бирачка места неће бити продужења времена гласања. На Савском венцу је дошло до проблема када су акредитовани посматрачи групе грађана „Крени промени” реметили јавни ред због чега су им одузете акредитације – рекао је Лукић.

Он је додао да је било више примедаба о недовољном распознавању чланова бирачких одбора на бирачким местима, па су сви чланови бирачких одбора добили упутство да морају да истакну своју легитимацију на видном месту. Лукић је изразио наду да ће до краја избора читав процес бити урађен по закону и без већих неправилности.