четвртак, 11. јануар 2024.

Обележен 96. рођендан Библиотеке града Београда

Награда која носи име прве библиотекарке и управнице Библиотеке града Београда Марије Илић Агапове додељена је Десанки Стаматовић, редовној професорки Универзитета у пензији, за изузетан допринос развоју библиотекарства града Београда, саопштено је из Библиотеке града Београда.

Награда „Глигорије Возаровић” за најбољег издавача у 2023. години додељена је Издавачкој кући „Агора” из Новог Сада.

Према подацима из мреже Библиотеке града Београда, најчитанија књига савремене преведене књижевности у 2023. години је роман „Историја пчела”, норвешке књижевнице Маје Лунде, у издању Издавачке куће „Одисеја”. 

Награда „Читалац године”, у категорији деце до 14 година, припала је деветогодишњем Димитрију Милошевићу из општине Вождовац.

Специјално признање Библиотеке града Београда – Повеља за изузетан допринос, ове године додељена је Александри Куртеш, новинарки дневног листа „Политика”, која је редовно пратила све програмске активности и ширу јавност упознавала са целокупним радом Библиотеке града Београда. 

Присутним гостима, представницима медија и добитницима награда обратиле су се Наташа Михаиловић Вацић, секретарка за културу Града Београда, и Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, која је истакла значајна остварења Библиотеке у протеклој години.

Програм су водили глумци Срна Ђенадић и Милан Босиљчић, а у музичком делу програма је наступила певачица и композиторка Ана Станић, наводи се у саопштењу.