среда, 24. јануар 2024.

Такмичарске припреме за Београдски маратон

Comtrade Београдски маратон биће одржан ове године по 37. пут. 

Најмасовнији спортски догађај у Србији заказан је 28. априла, а за учешће у полумаратонској и маратонској трци влада велико интересовање, саопштено је из „Београдског маратона”. 

Број тркача биће ограничен на 12 хиљада, а досад је пријављено више од пет и по хиљада учесника. С обзиром на то да је скоро половина места већ попуњена, из организације „Београдског маратона” поручују свим љубитељима трчања да на време резервишу своје место и буду део јединственог тркачког доживљаја.

По угледу на највеће светске маратоне, у Србији је прошлог марта почео са радом Тркачки клуб Београдског маратона, који све заинтересоване тркаче на професионалан и стручан начин припрема за трке на 10, 21 и 42 километра. До ове спортске манифестације остала су три месеца, а по речима Марка Маринковића, руководиоца Тркачког клуба Београдског маратона, право је време да се крене са тренинзима. 

– На Ади Циганлији недељно организујемо три тренинга које води наш најбољи маратонац Велимир Бојовић. Тренира се у групи, што тркачима омогућава да извуку максимум из себе. Идеја је била да дамо наш допринос у што бољој припреми такмичара, али и да својим примером утичемо на то да што више људи почне да се бави трчањем. Максимално се трудимо да сви они који трче са нама постану боља верзија себе. Оно што посебно желим да нагласим јесте то да чланове нашег клуба не спремамо само за трке које су у организацији „Београдског маратона” већ и за остале догађаје, па ћемо тако заједно са наших 30 чланова путовати на маратоне у Барселони, Порту и Атини – истакао је Маринковић.

Најбољи српски маратонац Велимир Бојовић је прошле године на маратону у Валенсији завршио трку на 42 километра у времену 2:26:57. Наглашава да трчање као физичка активност веома позитивно утиче на здравље, а да с временом може да прерасте у велику љубав и страст.

– Сви који са нама буду тренирали, дефинитивно ће лакше доћи до циља. Мислим да то људи препознају и зато све масовније долазе. Нема сумње да је организација самог догађаја професионализована и то се осећа на сваком кораку, тако да ће Београдски маратон расти у сваком погледу у будућности. Учествовао сам на бројним маратонским тркама широм света и Београд не заостаје за њима ни у једном сегменту – рекао је Бојовић.