петак, 9. фебруар 2024.

Институт за трансфузију крви обележава Светски дан деце оболеле од рака

Институт за трансфузију крви Србије, у сарадњи са Националним удружењем деце оболеле од рака НУРДОР, обележиће 15. фебруар – Светски дан деце оболеле од рака. У Србији сваког дана једно дете оболи од малигне болести, а нажалост сваке недеље једно дете изгуби најважнију битку. Током лечења често морају да примају трансфузије крви и компонената крви које им спасавају живот. Проценти излечења су високи, али је свака подршка на путу излечења од непроцењиве важности. 

Институт за трансфузију крви Србије позива суграђане да баш на овај дан донирају крв, постану добровољни даваоци крви и покажу колико је сваки живот важан. Како се наводи у саопштењу из ове установе, тренутно се располаже једноиподневним резервама крви, а најдефицитарнија је О крвна група (позитивна и негативна). Зато је важно да се сви здрави људи одазову позиву и добровољно дају крв, како ниједно дете не би дошло у ситуацију да чека терапију јер резерве крви нису довољне. 

За оболеле од леукемије или рођене са тешким болестима крви често је једини спас трансплантација матичних ћелија хематопоезе од здравог даваоца, због чега је важно да се што више људи прикључи овом регистру.

Институт за трансфузију крви Србије радиће у четвртак и петак, 15. и 16. фебруара, од 8 до 15 часова. 

„Пружимо подршку деци оболелој од малигних болести, дајмо крв”, поручили су из Института.