петак, 9. фебруар 2024.

На Савској променади дочекана Кинеска нова година

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић и амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ли Минг присуствовали су вечерас дочеку Кинеске лунарне нове године која је, уз ватромет и велики број посетилаца, организована на Савској променади.
 
Никодијевић је истакао да му је изузетна част што у Београду имамо прилику да заједно прославимо Кинеску нову годину.

– Веома смо поносни на блиске и пријатељске везе између Републике Србије и Народне Републике Кине, као и између Београда и кинеских градова. Београд је први европски град са којим је Пекинг 1980. године потписао Споразум о сарадњи, што даје посебан значај односима између наша два града – навео је Никодијевић.

Подсетио је да су 2017. године имали прилику да угосте градоначелника Пекинга у Београду, када су одржани „Дани Пекинга” у нашем главном граду, што је, како је рекао, наишло на изузетан пријем код наших суграђана.

– Такође, Београд развија врло блиске односе са градом Шангајем, а круна наших односа је потписивање Споразума о братимљењу у мају 2018. године.  У читавој историји Београда само је 30 људи из читавог света имало привилегију да буду почасни грађани Београда, а међу њима су тројица великих кинеских државника којима је припала ова част: председник Владе Хуа Гуофенг, председник НР Кине Ли Сијењен, као и председник Владе Ли Кећијанг. То сведочи о историјској блискости Републике Србије и НР Кине – казао је Никодијевић.
 
Истакао је да за братске односе Републике Србије и Народне Републике Кине посебан значај има пријатељски однос председника Александра Вучића и председника Си Ђинпинга.

– Захваљујући том односу, кинеска држава и кинеске компаније дале су огроман допринос данашњем динамичном и убрзаном развоју Београда. Данас смо једини град у Југоисточној Европи са директним летовима између Београда и Тјенђина. Број кинеских грађана који посећују Србију и Београд је све већи из године у годину. Завршили смо већи део обилазнице око Београда, Пупинов мост, брзу пругу између Београда и Новог Сада, изградили кинески културни центар, започињемо изградњу топлодалековода Обреновац – Нови Београд.  Али, свакако за нас у Београду најважније је то што смо започели деценијски сан Београђана – изградњу београдског метроа. Верујем да ћемо наставити да у будућности развијамо пријатељске односе између наше две земље и наших градова дајући једни другима подршку у турбулентним односима савременог света. Честитам вам Кинеску нову годину у знаку Дрвеног змаја, који симболизује енергију, мудрост, заштиту и срећу. Нека живи „челично пријатељство” Србије и Кине – закључио је Никодијевић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је истакла да је протеклих неколико дана Србија имала част да буде домаћин бројних извођача – уметника и музичара из Кине који су својим наступима у Нишу, Новом Саду, Смедереву и Београду обогатили нашу културну сцену.

– Ова манифестација није само прилика за забаву и уживање у уметности већ и важан корак ка јачању културних веза између наших земаља. С поносом могу да кажем да наша сарадња јача не само на културном пољу већ се продубљује и у разним другим областима. Недавна посета председника Републике Србије Александра Вучића Пекингу и његово учешће на Трећем форуму за међународну сарадњу иницијативе „Појас и пут” и потписивање Споразума о слободној трговини између Кине и Србије сведочи о снази те сарадње – казала је председница Владе Републике Србије.
 
Амбасадор Ли Минг је истакао да дочек Кинеске нове године има посебан значај у кинеској култури и традицији као што то у Србији има Бадње вече.

– У овом тренутку, Кина је пуна радости и мира, а свака породица се окупља за новогодишњу вечеру. У друштву српских пријатеља и кинеске дијаспоре је и особље наше амбасаде које, иако хиљадама километара удаљено од Кине, осећа топлину своје отаџбине. То још више доказује да народи Кине и Србије припадају једној породици – навео је амбасадор.

У Србији, свечано обележавање Кинеске нове године и прелазак у „Годину змаја" организују Влада Републике Србије, Град Београд, Амбасада Народне Републике Кине у Србији и Институт за појас и пут. Прослава је почела 29. јануара у Нишу, а потом је обележена у Новом Саду и Смедереву. Свечаности се завршавају 19. фебруара када је заказан концерт Кинеског националног традиционалног оркестра у Задужбини Илије Коларца.